Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Hur vet man när man ska föda? Hur vet man när det är dags att åka in till förlossningen? Det är frågor som nog alla förstföderskor ställer sig. En del menar att det är dags att åka in när vattnet går men det är faktiskt långt ifrån alltid som en förlossning börjar med att vattnet går. I det här inlägget tänkte vi klargöra lite kring vad det innebär att ”vattnet går” och hur man egentligen ska veta när det är dags att åka in till förlossningen.

Börjar förlossningen när vattnet går?

I filmerna så börjar så gott som alltid en förlossning med ett stort splash följt av en stor pöl vatten och sedan är det dags att akut börja krysta ut bebisen. I verkligheten ser det inte riktigt ut så. Det kan det göra, men det är långt ifrån alltid. Oftast så har man värkar en ganska bra stund innan vattnet går och ibland dröjer vattnet ända till själva utdrivningsfasen. När vattnet går så kan det komma mycket på en gång, typ som att det forsar, men det kan också rinna med ett jämnt och stabilt flöde. Eftersom vattenavgången ser så olika ut för olika individer så bör man inte se det som det första tecknet på att förlossningen har börjat.

Hur känns det när vattnet går?

Ännu en gång, på film så verkar det som att det känns som att någonting brister och så forsar det ut vatten. Nja, säger vi. Det kan det göra men det kan också kännas helt annorlunda. Det är väldigt olika hur det känns när vattnet går och det beror även lite på hur bebisen ligger. Om bebisen ligger så att huvudet är som en propp i förlossningskanalen så kan det göra så det bara droppar lite vatten. Det kan kännas som att man inte kan hålla tätt och det kommer vatten i trosan. Om bebisen ligger så att passagen är helt fri så kan det komma en rejälare mängd med vatten, lite mer som på film men ändå inte riktigt. Ibland håller fosterhinnorna in i det sista så vattnet går inte förrän det är dags att föda och då kan det kännas som en lugn, varm flod som rinner ur.

Vad ska man göra när vattnet går?

Eftersom det kan vara så att förlossningen har startat så gör du ändå helt rätt i att ringa till förlossningsavdelningen. Du får då komma in så man kan konstatera att det verkligen är fostervatten och man gör kontroller för att se så allt är okej med dig och barnet. Oftast blir man hemskickad igen om allt ser bra ut för att vänta in att värkarna ska komma igång. Man brukar vänta mellan 24 och 36 timmar innan man sätter igång förlossningen om både mamma och barn mår bra för att ge kroppen en chans att själv kicka igång förlossningsarbetet. Om du kommer hem och fostervattnet ändrar färg så måste du kontakta förlossningen igen, oavsett om du har värkar eller inte. Då kan man behöva sätta in förebyggande antibiotika för att motverka infektion.

Tecken på att förlossningen närmar sig

Vi har listat ett par tecken som kan betyda att förlossningen startat.

 1. Vattnet går
  Som vi skrivit ovan, det behöver inte vara dags att föda för att vattnet går men det kan vara ett tecken på att förlossningen startat. Kontakta din förlossningsavdelning för att åka in på kontroll.
 2. Värkarna blir allt tätare
  Som riktmärke kan du ha att det kommer tre värkar under tio minuter och att varje värk sitter i under cirka en minut. Då ringer du förlossningen och rådfrågar om du ska åka in.
 3. Teckningsblödning
  En mindre blödning som tyder på att förlossningen närmar sig. Blödningen beror på att livmodertappen öppnar sig. Det behöver dock inte betyda att du ska föda nu direkt utan det kan fortfarande ta upp till flera dagar innan förlossningen verkligen är igång.
 4. Slemproppen släpper
  Det är inte alltid man märker att slemproppen lossnat men om du märker det så kan det betyda att din förlossning är nära.

Viktigt: Förbered dig på förlossning i god tid

När det väl är dags att åka in till förlossningen så går det ofta väldigt fort. Se till att vara förberedd så du har packat din BB-väska och har allt viktigt med dig. Vad ska man ha i sin BB-väska? Vi rekommenderar en intimdusch för enkel rengöring av underlivet efter förlossningen och sköna trosor som inte skaver när man fött barn. Glöm inte ditt förlossningsbrev, om du har skrivit ett sådant, och din legitimation. Det är också bra att ta med sig stora förlossningsbindor så du kan känna dig trygg i att inte läcka och självklart en riktigt bra vattenflaska med sugrör så du enkelt får i dig rätt mängd vatten.

När ska man kontakta förlossningen?

För förstföderskor bör du ha 3 värkar på 10 minuter som är relativt regelbundna och ungefär en minut långa. Om du är omföderska så ska du vara lite snabbare in till BB, då gäller 2 regelbundna och smärtsamma värkar på 10 minuter. När detta sker är det dags att kontakta förlossningsavdelningen och få råd om ifall du bör åka in!