Hur funkar det att föda i vatten?
Hur funkar det att föda i vatten? Kan alla föda i vatten och är det verkligen bra för barnet? Vi har undersökt saken närmre!
Vad är vattenförlossning?
Vattenförlossning innebär att du föder barnet i vatten, oftast sittandes i en liten pool eller liggandes i ett badkar av något slag. Det är relativt nytt att man erbjuder vattenfödsel i sjukvården men faktum är att den första kända vattenförlossningen har sitt ursprung hela vägen tillbaka till år 1803 i Frankrike. Det var då en kvinna som hade en extremt långdragen förlossning och väldigt svårt att krysta ut sitt barn men när hon låg i en balja med varmt vatten så kunde hon föda fram bebisen.
Hur varmt vatten vid vattenfödsel?
Vattentemperaturen vid vattenfödsel ska alltid vara 37 grader. Det är viktigt att du inte blir överhettad under öppningsskedet (eller om du badar vid andra tillfällen under graviditeten). Om du blir för varm så kan barnets hjärtfrekvens stiga för mycket och du kan bli tvungen att gå ur badet.
Vilka fördelar finns det med att föda i vatten?
Att bada under förlossningen har flera fördelar. Det varma vattnet kan både främja och underlätta värkarbetet och har en smärtlindrande effekt. Det kan därmed också minska behovet av annan smärtlindring under förlossningen vilket många ser som något positivt.
3 fördelar med vattenfödsel
- Vattnet ger stöd och avslappning vilket gör att det kan bli lättare att andas djupt och lugnt.
- Värmen har en smärtlindrande effekt som kan minska behovet av annan smärtlindring.
- Många upplever att det blir lättare att ”bli ett” med värkarna och att de inte känns lika svåra att hantera.
Finns det några risker med att föda i vatten?
Om kvinnan är frisk och det har varit en bra graviditet med ett okomplicerat förlossningsförlopp så är det helt säkert att föda i vatten. Många undrar hur det går till när barnet väl kommer ut under vattnet och om det inte finns en risk för att barnet till exempel andas in vatten. Nyfödda barn som föds och mår bra har en inbyggd dykreflex. Detta gör att barnet instinktivt stänger igen luftvägarna när det kommer ut och därmed förhindrar inandning av vatten. På så sätt är det alltså helt tryggt och säkert för barnet att födas fram i vatten.
Vilka nackdelar finns det med att föda i vatten?
Även om det är säkert att föda i vatten så finns det en del saker som kan uppstå som kan bli problematiska.
3 nackdelar med att föda i vatten
- Det är vanligt att kvinnan tömmer tarmen under förlossningen och vid en vanlig förlossning gör det ingenting då barnmorskan snabbt torkar undan detta. Vid en vattenfödsel kommer avföringen ut direkt i vattnet vilket leder till en ökad risk för infektion. Barnmorskorna som är vana vid att arbeta med vattenfödslar är dock mycket duktiga och snabba med att ”sila upp” så det behöver inte bli något problem.
- När man väljer att föda barn i vatten så gör man det ofta i tron att vattnets smärtlindring är så pass hög att ingen annan smärtlindring behövs. Det kan vara så, men det kan också bli en stor besvikelse för den som inte upplever smärtlindringen så bra som man föreställt sig och därför måste stiga upp för annan bedövning.
- Det är lätt att man blir uttorkad när man föder i vatten. Det är viktigt att dricka ordentligt även om man inte känner sig törstig. Investera i en ordentlig och bra vattenflaska med sugrör som du kan ha med dig under förlossningen.
Får vem som helst föda i vatten?
Hur du vill föda är ditt eget val men det finns vissa kriterier som kan göra att man avråder dig från en vattenförlossning.
Du bör inte föda i vatten om du:
- Har haft en avvikande vaginal blödning
- Har eller nyligen haft feber
- Har tagit epiduralbedövning eller lugnande läkemedel
- Har någon form av blodsmitta
- Föder tidigare än vecka 37+0
- Har fosterljud som avviker från det normala
Sammanfattning
Vi kan slutligen konstatera att vattenfödslar blir allt vanligare runt om i världen och att många kvinnor som fött i vatten upplevt det som något positivt. Det kan göra att värkarna blir enklare och så länge inga komplikationer uppstår så är det ett tryggt och säkert sätt att föda barn på. Oavsett hur du väljer att gå till väga med din förlossning så önskar vi dig ett stort lycka till och hoppas att din upplevelse blir precis så positivt omtumlade och härlig som den ska vara <3