Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Under graviditeten händer det otroligt mycket i kvinnokroppen och en av de mest spännande händelserna är enligt många när slemproppen går! Det kan vara ett tydligt tecken på att förlossningen närmar sig, men det är viktigt att ta med sig att det inte behöver vara så att förlossningen är igång. Att slemproppen släpper betyder att kroppen börjar förbereda sig för förlossning men även om slemproppen lossnat så kan det fortfarande dörja dagar eller till och med veckor innan det är dags. Slemproppen kan dock också lossna precis innan det är dags, eller till och med under själva förlossningen.

Vad är en slempropp?

I slutet av graviditeten mjuknar livmodertappen och kortas av. När det händer så ses ofta en slemmig flytning, som en geléliknande massa, som bildats i livmoderhalsen tidigt under graviditeten. Slemproppen fungerar som en skyddande barriär för att förhindra att bakterier och infektioner når fosterhinnorna och fostret.

Hur ser slemproppen ut?

Hur slemproppen ser ut är individuellt och den kan variera i såväl färg som i storlek. Den kan vara genomskinlig, vitaktig, gulaktig eller brunaktig och den kan vara trögflytande eller mer vattnig. Storleken varierar men den är vanligtvis ungefär lika stor som en pingisboll eller lite mindre.

Slemproppens funktion under graviditeten

Under graviditeten är slemproppen viktig för att skydda fostret från infektioner. Den täpper till livmoderhalsen som en liten kork och skapar en säker miljö för det lilla livet som växer där inne. En slempropp är egentligen inte unik för den som är gravid utan alla kvinnor har en. Den sitter runt livmodermunnen där det alltid finns slem men under en graviditet blir detta slem tjockare.

När slemproppen lossnar

När livmoderhalsen förbereder sig för förlossningen kan den mjukas upp, förkortas och börja öppna sig. Det är då slemproppen kan lossna. Detta kan hända några timmar, dagar eller veckor innan förlossningen faktiskt börjar. Självklart är det jättespännande när slemproppen väl släpper och du börjar närma dig dagen D. Kom dock ihåg att det inte alltid innebär att förlossningen är precis runt hörnet.

Hur vet man att slemproppen släppt?

En del ser direkt när slemproppen har lossnat medan andra inte märker det alls. När slemproppen släpper så kan den göra det som en hel klump direkt, gradvis eller i små bitar. Du kan märka att den släppt till exempel när du torkar dig efter att du varit på toaletten eller som en klump i trosorna. Det kan också vara så att den lossnar exempelvis i duschen och du därför spolar den utan att märka det överhuvudtaget.

Känner man att slemproppen lossnar?

För de flesta så känns det ingenting när slemproppen lossnar. Om du känner en molande värk som känns som mensvärk och befinner dig i slutet av graviditeten så kan det dock vara så att det är livmodertappen som börjar tänja sig och slemproppen är på väg ut.

Ska man ringa förlossningen när slemproppen gått?

Eftersom slemproppen kan lossna i omgångar och en tid innan själva förlossningen startar så behöver du inte kontakta eller åka in till förlossningen ännu. Förmodligen kommer du att träffa din bebis inom en vecka men vänta med att åka in till BB tills du vet säkert att förlossningen är igång. Hur vet man när det är dags då? Läs gärna vårt tidigare inlägg om detta här: Hur vet man när man ska föda?

Dock finns det några situationer när det kan vara lämpligt att kontakta din barnmorska eller läkare:

  1. Om du är orolig eller osäker på om det är slemproppen som gått. Det kan vara bra att få bekräftelse och stöd från en professionell som har koll.
  2. Om du förlorar slemproppen tidigare än väntat, till exempel före graviditetsvecka 37. Detta kan vara ett tecken på för tidig förlossning.
  3. Om slemproppen innehåller färskt blod. En liten mängd blod är normalt, men om det är mycket blod eller om blodet är ljusrött bör du kontakta din barnmorska eller läkare omedelbart.
  4. Om du upplever smärtsamma sammandragningar eller tecken på förlossning kort efter att ha förlorat slemproppen.

Sammanfattning

Vi hoppas att detta blogginlägg har gett dig en större förståelse för slemproppens roll under graviditeten. Kom ihåg att varje graviditet är unik och att det viktigaste är att lyssna på din kropp och följa dina instinkter. Lycka till med resten av din graviditet och den kommande förlossningen!