Hudbristningar under graviditeten
Bristningar under graviditeten är väldigt vanligt och någonting som är helt naturligt. Det är egentligen inte konstigt att huden ”brister” när magen växer och huden töjs ut. Det finns ingenting som kan garantera att du kan undvika bristningar under graviditeten men det finns små knep att ta till som kan hjälpa dig att förebygga, och i de fall du redan fått bristningar, mjuka upp dem. Viktigt är dock att inte se bristningarna som något negativt. Påminn dig själv om att bristningarna är en del av förändringen som din kropp går igenom och se dem efter förlossningen som en påminnelse om den fantastiska resa du genomfört som slutligen gett dig ditt älskade lilla barn!
Vad är bristningar?
Bristningar, eller striae som de också kallas, är linjer eller ränder som kan uppstå på hudens yta. De är resultatet av snabb tillväxt eller uttänjning av huden, vilket leder till att hudens bindväv bryts ned och bristningar bildas. Bristningar under graviditeten är vanligt förekommande och kan uppstå på olika delar av kroppen, exempelvis mage, höfter, lår, bröst och skinkor. Bristningarna kan vara röda, lila eller rosa till en början men de brukar krympa och blekna efter en viss tid. De blir då mer vitaktiga eller hudfärgade ränder som inte längre syns lika mycket.
Varför får man bristningar under graviditeten?
Under graviditeten växer mage, bröst och övriga delar på kroppen snabbt vilket gör att huden måste anpassa sig. Huden töjs ut för att rymma en växande mage och eftersom det går så snabbt kan det orsaka bristningar. De hormonella förändringar som sker under graviditeten påverkar också hudens elasticitet och motståndskraft vilket gör att det blir ännu lättare att utveckla bristningar.
Faktorer som gör att du kan få bristningar under graviditeten
Det finns vissa faktorer som kan öka risken för bristningar under graviditeten:
- Genetik. Om dina nära släktingar, som din mamma eller syster, har fått bristningar under sina graviditeter så är det mer troligt att du också kommer få det.
- Ålder. Yngre kvinnor har en större tendens att utveckla bristningar eftersom huden då är mer elastisk och töjbar.
- Hudtyp. Personer med torrare hudtyper har större risk att få bristningar eftersom deras hud är mindre elastisk än fetare hudtyper.
- Snabb viktuppgång. Om du går upp mycket i vikt under en kort period är det lätt att få bristningar.
- Om du väntar tvillingar eller fler. Om du är gravid med tvillingar eller fler så är det mer troligt att du får bristningar eftersom huden då behöver töjas ut ännu mer än när du är gravid med endast ett barn.
Kan man förebygga bristningar under graviditeten?
Det finns inga belägg för att det går att förhindra bristningar men det finns saker du kan göra för att förebygga bristningar och kanske framför allt för att göra dem mjukare så de inte känns eller syns lika mycket.
- Återfukta huden. Applicera en fuktighetskräm eller olja som är särskilt utformad för gravida kvinnor på områden där det är vanligt att få bristningar. Vår mjukgörande gravidolja är perfekt för detta då den binder hudens fuktighet vilket kan motverka bristningar eller hjälpa till att minska de som redan finns.
- Ät en balanserad kost. En näringsrik kost som är rik på vitaminer och mineraler kan bidra till att förbättra hudens hälsa och elasticitet. Fokusera på att få i dig tillräckligt med protein, vitamin C, vitamin E, zink och omega-3-fettsyror. Se också till att få i dig mycket vatten! Ett bra tips är att alltid ha en bra vattenflaska med dig.
- Motionera regelbundet. Fysisk aktivitet kan hjälpa till att förbättra hudens elasticitet och styrka. Det är viktigt att välja säkra och lämpliga övningar för dig som är gravid så rådgör med din barnmorska eller läkare innan du påbörjar ett träningsprogram.
Ännu en gång:
Det är så oerhört viktigt att du inte tänker på dina bristningar som någonting som sänker ditt värde eller försämrar ditt utseende. Bristningar är en del av livet och någonting som många upplever. Du är långt ifrån ensam. Bristningarna är ett tecken på att du har burit och skyddat ditt barn och en helt naturlig del av graviditetsresan!