10 saker att ta med i förlossningsbrevet

10 saker att ta med i förlossningsbrevet

Hur skriver man ett förlossningsbrev – och vad är det? Förmodligen så har du redan planerat från första tecknet på förlossning fram tills du kommer hem igen med din nyfödda i famnen. Det brukar vara så. Det är dock inte alls lika säkert att du har skrivit ned allting, eller att du egentligen har funderat över saker som just nu känns avlägsna men som under förlossningen kan spela stor roll.

Vad är ett förlossningsbrev?

I slutet av graviditeten skriver man ofta en sammanfattning tillsammans med sin barnmorska som innehåller information om hur graviditeten har varit, vad du har för förväntningar inför förlossningen och vad du har för tankar kring exempelvis smärtlindring och amning. För att komplettera denna sammanfattning kan man också välja att skriva ett så kallat förlossningsbrev som personalen på förlossningen läser igenom. Förlossningsbrevet ger dig möjlighet att på förhand fundera igenom det mesta som du kan påverka under förlossningen och kan vara en viktig mental förberedelse inför själva födandet.

När skriver man förlossningsbrev?

Det finns ingen exakt tid för när du ska skriva ditt förlossningsbrev. Du kan börja skriva på det närhelst du känner dig redo eller när du kommer på saker som känns viktiga att få med. Vanligtvis så föder du någon gång mellan vecka 37 och 42 så det är bra om du planerar in att ha det färdigskrivet innan dess.

Hur skriver man ett förlossningsbrev?

Det finns inga riktlinjer för hur ett förlossningsbrev bör se ut utan det är helt individuellt. En del skriver ett långt brev med mycket text medan andra bara gör ett fåtal punkter för att markera det som känns viktigast. Du bestämmer själv hur du vill att ditt förlossningsbrev ska se ut men om du kan så bör du undvika att skriva alldeles för mycket eftersom det finns en större risk att personalen då inte kommer hinna läsa allt.

10 saker att ta med i förlossningsbrevet

  1. Börja alltid brevet med ditt namn och personnummer. Du kan också skriva in namnet på personen/personerna som kommer att vara med under förlossningen.
  2. Inled brevet med kort information om dig. Är det något speciellt som kan vara bra för personalen att känna till? Till exempel om du lätt blir arg, ledsen, stressad eller någonting annat. Finns det någonting du vill att personalen ska säga eller göra i någon specifik situation – eller något du helt vill att de ska undvika att prata om?
  3. Skriv gärna kortfattat om personen/personerna som är med under förlossningen. Finns det någonting som är bra att känna till? Har de några sjukdomar, rädslor eller funderingar som man bör ta hänsyn till?
  4. Har du fött barn tidigare? I nästa stycke av förlossningsbrevet kan du skriva kort om tidigare förlossningar. Berätta gärna vad som var bra eller mindre bra och om det finns någonting du önskar ändra på till denna förlossning.
  5. Vad tänker du kring bedövning? Detta är en viktig punkt för många. Många är väldigt rädda för smärtan och en del vill ha all smärtlindring som går medan andra vill föda helt utan bedövning. Vilken smärtlindring vill du ha under din förlossning? Oavsett vad du skriver kring bedövning så är det dock inte så att det är hugget i sten. Om du skriver i brevet att du inte vill ha någon bedövning men under förlossningen ändrar dig och ändå vill ha eller tvärtom så är det ändå ditt ord där och då som väger mest.
  6. Har du några specifika önskemål inför förlossningen? Finns det någon särskild ställning du vill föda i eller vill du lyssna på någon speciell musik när du föder? Vill du ha lavemang innan du föder eller vill du kanske duscha innan? Är det okej om det är en student med eller är det någonting du absolut inte vill ha?
  7. Är du särskilt orolig över något? I så fall är det bra att ta upp det i ditt förlossningsbrev. Något som många gravida funderar över är det här med att det kan komma avföring under förlossningen. Det kan det, och det gör det nästan alltid. Barnmorskorna är dock professionella och oerhört snabba med att torka undan detta så det märks väldigt sällan. Är det något du känner oro kring så kan du nämna det i ditt förlossningsbrev. Samma sak om du är känslig eller rädd för någonting, till exempel blod eller nålar. Om du nämner det i ditt brev så kommer personalen att göra sitt yttersta för att få dig bekväm i situationen.
  8. Hur vill du bli bemött? Även om det kan verka som det mest självklara i världen så kan det vara bra att skriva ned hur ni vill bli bemötta. En del gillar till exempel att få tydliga och skarpa instruktioner medan andra vill bli bemötta med mjukare ton och mycket bekräftelse. Skriv ned hur DU vill bli bemött för att du ska fungera som bäst under DIN förlossning.
  9. Hur känner du inför beröring? En del vill ha beröring under förlossningen, exempelvis att personalen hjälper till med massage, hålla i handen etc. medan andra inte uppskattar det alls. Det kan vara bra för personalen att känna till så det inte blir fel och jobbigt när ni väl är där.
  10. Vad händer efter att barnet kommit? Hur vill du att det ska gå till när bebisen är ute? Vem ska klippa navelsträngen? Vill ni ha sen avnavling? Hur länge vill ni stanna kvar? Vill ni ha extra hjälp med amningen eller någonting annat?

Om du tycker det är svårt att komma igång med ditt förlossningsbrev så finns det massor av mallar på internet som du kan använda dig av. Ta en mall som känns bra och anpassa den sedan efter dig och dina önskemål/tankar.

Måste man skriva förlossningsbrev?

Nej, det finns ingenting som säger att du måste skriva förlossningsbrev om du inte vill. Ofta så skriver man det för att det känns tryggt att ha funderat igenom olika situationer och mentalt förberett sig för hur förlossningen kan komma att se ut. Det är också en bra grund för att säkerställa att du får precis det bemötande som du önskar och slipper känna oro eller stress över saker som du glömt bort att meddela.

Vem lämnar man förlossningsbrevet till?

Om du har skrivit ditt förlossningsbrev på datorn så skriver du ut det och tar med dig det till förlossningsavdelningen. Där lämnar du ditt brev till personalen och säger att du vill att de läser igenom brevet inför din förlossning. För att säkerställa att brevet blir läst kan du, eller ditt sällskap, med fördel påminna personalen fler gånger.

Vad händer om personalen inte hinner läsa förlossningsbrevet?

Om personalen inte hinner läsa ditt förlossningsbrev så händer ingenting. Oavsett om brevet blir läst eller inte så är personalen som jobbar på förlossningen professionell och varsam. De har varit med om många förlossningar, och många individer med olika förutsättningar, tankar och önskemål. De är utbildade och gör alltid sitt yttersta för att läsa av situationen så du känner dig helt trygg och säker oavsett om du har ett förlossningsbrev eller inte. Se inte ditt förlossningsbrev som en lista att följa utan mer som en lista på önskemål och förhoppningar.

Viktigt att tänka på

En förlossning går inte att styra och saker kan hända som gör att det antingen går väldigt snabbt eller att personalen måste ta beslut som går emot dina önskemål. Det kan också vara så att du ändrar dig mitt under förlossningen och visst vill ha bedövning eller inte alls tycker om att föda till musiken du tänkt dig. Det är ingenting konstigt och förlossningen är din hela vägen så vad du än tänker och känner i situationen kan, och bör, du berätta det.

Om förlossningen går väldigt snabbt eller blir mycket emot vad du önskat i ditt förlossningsbrev så är det en bra idé att ta upp det efteråt. Be en barnmorska läsa brevet och prata igenom vad som hände, varför det inte blev som du tänkt eller om det var något som var extra bra.