Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Att vara gravid är att vara del av något nytt. Det är en häftig känsla att veta att ett liv växer inom dig men ofta blandas känslan med en rädsla över att någonting ska hända. Vi vet att missfall är det absolut sista man vill tänka på under en graviditet men vi vet också att det är någonting som ibland händer.

Om du är en av dem som har ett änglabarn så vill vi börja med att beklaga din sorg. Ingen ska behöva gå igenom det du har gått igenom. Vi vill också dela med oss av ett par tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig, åtminstone en liten bit på vägen, i din sorg- och läkeprocess.

10 tips till dig som förlorat ett barn

  1. Först av allt, låt det ta tid. Sorgearbetet är tufft och långt. Låt det ta den tid som du/ni behöver för att förstå och bearbeta vad som har hänt.
  2. Samla minnen om du kan. Du har förmodligen fått frågan om du vill se ditt barn eller om du vill ha fot- och handavtryck. Det är såklart högst individuellt men vi råder dig till att säga ja till möjligheten. Även om det känns tungt just nu så kommer det en dag då du är tacksam över att kunna titta tillbaka och minnas.
  3. Lägg inte skulden på dig själv. Det är vanligt att man lägger skulden på sig själv för sitt missfall. Var det någonting jag åt eller någonting jag gjorde? Till 99% så är svaret nej, det var inte ditt fel.
  4. Ta reda på så mycket ni kan kring vad som hänt er och ert barn. Inga frågor är dumma. Ofta ställer man sig frågan ”varför?” och genom att ta del av all fakta som går att få fram så kan det hjälpa dig och er att bearbeta vad som hänt.
  5. Skriv ner all information du får. Att förlora ett barn är traumatiskt och det kan vara svårt att ta in information just där i stunden. Skriv ner alla frågor du har och all information du får, eller om det är för svårt så be din partner/en anhörig att göra det åt dig.
  6. Ta hand om din kropp. Tacka kroppen och dig själv för allt ni orkar med och ge er det ni behöver, vilket i början förmodligen är massor av vila, kärlek och lugn.
  7. Ta kontakt med Spädbarnsfonden. Anhöriga kan stötta på det bästa sättet de kan men genom att prata med Spädbarnsfondens volontärer som alla har egna erfarenheter så får du prata med någon som haft en liknande upplevelse som du. Det kan kännas väldigt skönt och lättande att prata med någon som verkligen förstår din sorg och frustration.
  8. Ta kontakt med en kurator. Utöver att prata med andra som gått igenom liknande situationer så bör du ta kontakt med en kurator som stöttar inom just sorgearbete. Oftast blir du erbjuden detta på sjukhuset annars är det bra om du ber om en.
  9. Våga vara ledsen och känn alla känslor som kommer. Sorg är inte farligt. Sorg är extremt kraftfullt och svårt att hantera men om du orkar och vågar vara i den så kan det faktiskt förändra dig i grunden. Acceptera din sorg fullt ut. Sorgen kan förändra och förädla dig till något större och rikare än du trodde var möjligt.
  10. Våga känna hopp inför framtiden och våga bli gravida igen när ni känner er redo. Ingenting säger att nästa graviditet kommer sluta likadant så om ni vill försöka igen så gör det.

Smärtan och sorgen kommer alltid att finnas kvar men oavsett hur konstigt det än låter just nu så kommer den att bli lättare för varje dag. Du kommer att ta dig igenom detta och med rätt hjälp så kommer du att ta dig ur sorgen med en helt annan styrka än tidigare.

Du är fantastisk, det är inte ditt fel att det blev som det blev. Lägg inte skulden på dig själv, lägg inte skulden på din kropp. Ta hand om dig och framförallt, låt dig bli omhändertagen