Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Att förlora sitt barn är något av det värsta man kan gå igenom här i livet. Att stå bredvid som anhörig eller partner är dock inte heller lätt. Som partner känner du en lika stor sorg som mamman även om det inte är du själv som burit barnet och som nära anhörig slås du av en maktlöshet större än någonsin. Många som står bredvid ställer sig ofta frågan om hur man på bästa sätt ska hantera en situation som är så svår och känslig som denna.

Med detta inlägg hoppas vi kunna hjälpa dig som är anhörig till någon som förlorat sitt barn med tips på hur du kan hantera situationen och vad du bör och inte bör säga till den som drabbats.

Vi vill lyfta dig som anhörig till en änglamamma som förlorat ett barn och börja med att berätta att ditt stöd är otroligt viktigt i läkeprocessen hos den som sörjer. Hon kanske inte visar det eller orkar prata om det som har hänt men att ha personer som bara finns där för en betyder väldigt mycket. Det bästa du kan göra som anhörig är helt enkelt att finnas där ♡

10 Tips till dig som är anhörig till någon som förlorat ett barn

  1. Ring den som har mist sitt barn. Får du inget svar så prova igen lite senare eller en annan dag. Får du ändå inget svar så skriv ett sms och beklaga sorgen och berätta att du tänker på henne. Ingen ska behöva gå igenom det hon gör ensam.
  2. Berätta att du finns där. Du kanske inte får något svar men när hon är redo så vet hon att du finns där för att prata och lyssna.
  3. Fråga om det finns något du kan göra och erbjud din hjälp. Handla eller åk över med matlådor, hämta/lämna syskon på förskolan, erbjud dig att dammsuga eller starta en tvätt.
  4. Ge inte upp. Även om du inte får något svar så fortsätt höra av dig och berätta om något helt annat. Alla era samtal/sms behöver inte handla om missfallet, berätta om din dag eller något annat som hänt i livet.
  5. Det kan vara känsligt att som anhörig ge tips till mamman som går igenom sin sorgeprocess men vi anser ändå att du kan nämna exempelvis Spädbarnsfonden. Berätta att hon där kan komma i kontakt med andra som gått igenom liknande händelser.
  6. När hon orkar och vill prata om vad hon gått igenom – var redo. Det kommer att vara tufft att lyssna på men bekräfta att du hör och var inte rädd att ta emot hennes berättelse.
  7. Fortsätt visa ditt stöd även lång tid efteråt. Den akuta sorgen avtar men sorgen kommer alltid finnas kvar.
  8. Försök inte lösa hennes problem, det kan du inte. Ingenting som du säger eller gör kan förändra det faktum att hon sörjer och att hon har förlorat ett barn.
  9. Alla reaktioner är unika. En del stänger av helt, andra gråter. En del blir arga och vissa känner sig ganska okej med vad som hänt. Kom ihåg att alla reaktioner är unika – och det finns inga rätt eller fel.
  10. Avlasta henne från skuld och skam. Om hon lägger skulden på sig själv så hjälp henne att ta bort den.

Vad säger man till någon som förlorat sitt barn?

  1. Beklaga sorgen. Ibland är dessa ord svåra att säga men de är viktigare än man kan tro. Om du inte vet vad du ska säga så säg just det. En del väljer att inte säga någonting men det är bättre att isåfall vara ärlig och säga att du inte vet.
  2. Ibland räcker det att säga att du inte vet vad hon går igenom men att du tänker på henne och att det hon gått igenom är fruktansvärt.
  3. Säg inte att du förstår hennes sorg. Du som anhörig har kanske själv varit med om en liknande situation men allas erfarenheter och sorgearbeten är ändå olika. Säg inte att du förstår utan säg istället att du känner med henne.
  4. Lyssna på mamman när hon pratar och använd samma ord som hon använder. Då vet du att det är ord som beskriver hennes situation och ord som hon vant sig vid. En del beskriver det som missfall eller en avbruten graviditet, andra säger att de förlorat sitt barn.
  5. Var inte rädd för att ställa frågor. Fråga hur det gick till, hur hon blev bemött av vården, om hon valde att se bebisen och om hon blev erbjuden stödsamtal. Du kommer snabbt att märka om det är någonting hon är okej med att prata om eller inte.
  6. Använd inte ordet ”normalt”. Säg ”vanligt” istället om du behöver beskriva något.
  7. Om hon inte vill prata så fråga om hon bara vill att du är där och håller henne sällskap. Ni kan sitta tysta tillsammans och det är helt okej.
  8. Säg ALDRIG saker som ”allt händer av en anledning”, ”jag vet hur det känns” eller ”det blir bättre med tiden”.
  9. Säg istället saker som ”Hur mår du?”, ”Om du vill prata så finns jag här för att lyssna” eller ”När du är redo, låt mig få veta hur jag kan hjälpa till på bästa sätt”.
  10. Våga prata om annat än missfallet. Fråga henne om framtiden eller prata om ett fint gemensamt minne som ni delar.