Hemorrojder under graviditeten

Hemorrojder under graviditeten

Hemorrojder under graviditet är inte något nytt ämne. Tyvärr är det dock ett ämne som många undviker att prata om. Det är mer vanligt än du förmodligen tror att drabbas av detta när man är gravid så är du en av dem som fått det så är du absolut inte ensam. Många skäms över att de fått hemorrojder och förknippar det ofta med osanningen att de skulle uppstå på grund av att man inte sköter sin hygien ordentligt. Det är alltså inte sant.

Något som däremot är sant är att hela tre av fyra kvinnor som fött barn har haft ändtarmsbesvär under graviditeten eller i samband med förlossningen (statistik från en undersökning på uppdrag av det internationella läkemedelsföretaget Sanofi).

För att reda ut det här med hemorrojder en gång för alla så har vi satt ihop en liten FAQ-lista här nedan!

Vanliga frågor om hemorrojder under graviditet

1. Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är ett vanligt förekommande ändtarmsbesvär som kan orsaka både klåda och smärta. Det är små åderbråck som sätter sig antingen runt eller innanför ändtarmsöppningen. I ändtarmsöppningen finns det något som kallas analkuddar och när dessa svullnar och glider ut så de syns och känns utanför analöppningen så kallas det inre hemorrojder. Yttre hemorrojder kallas det när det bildas i huden som sitter runt öppningen.

2. Varför får man hemorrojder?

I ändtarmsöppningen och analen finns blodkärl och bindvävskuddar. Hemorrojder uppstår när dessa förstoras på grund av ett ökat tryck. Vad trycket beror på kan variera men under en graviditet så växer livmodern och trycket på de stora blodkärlen i kroppen. Detta gör att det blir svårare för blodet att cirkulera och det i sin tur leder till att även trycket i ändtarmens blodkärl blir högre och då blir det lättare för hemorrojder att bildas.

3. Varför får man lättare hemorrojder när man är gravid?

Som vi nämnde ovan så är det inte ovanligt att man kan få hemorrojder som gravid eftersom den växande livmodern skapar ett ökat tryck på ändtarmens blodkärl. Det är också vanligt att man blir förstoppad som gravid och en vanlig orsak till hemorrojder är också när man måste ta i och krysta för att tömma tarmen.

4. Hur kan man minska besvär från hemorrojder?

Det finns flera receptfria läkemedel som kan användas om du vet att det är hemorrojder som du har fått. Tänk på att alltid rådgöra med personalen på apoteket eller din barnmorska innan du använder något läkemedel ifall du är gravid. Om det gör väldigt ont att sitta ned så finns det speciella kuddar man kan sitta på, som till exempel vår alldeles egna sittkudde.

5. Försvinner hemorrojder efter förlossningen?

Glädjande nog så brukar hemorrojderna som uppstår under graviditeten oftast försvinna efter att man fött barn. Det kan ta sin lilla tid innan de försvinner helt men så fort trycket minskar på blodkärlen så brukar det gå tillbaka relativt snabbt.

6. I vilken vecka är det vanligast att få besvär?

Det finns egentligen ingen vecka där problemet ”börjar”. Du kan få hemorrojder under graviditeten både i början, mitten och slutet av graviditeten. Ofta ökar ju dock risken ju mer livmodern växer eller om du börjar bli förstoppad.

7. Finns det något man kan göra för att minska risken att de uppstår?

Det du kan göra för att minska risken att få hemorrojder som gravid är att dricka mycket vatten och äta fiberrik mat. Det gör att magen arbetar och kan motverka förstoppning som kan vara en av orsakerna till att de uppstår. Att röra på sig regelbundet även under graviditeten är också ett sätt att motverka risken för hemorrojder under graviditeten.

8. Hur får man bort hemorrojder?

Att få hemorrojder under graviditeten är vanligt och det finns tyvärr ingen speciell behandling för att få bort dem. Håll rent runt ändtarmen så du inte får inflammationer och tvätta varsamt med ljummet vatten. Prata med din läkare, barnmorska eller apoteket om du behöver smärtlindring eller något som stillar klådan. Ett tips är att testa hålla en isbinda mot området. Det kan kännas skönt och minska klådan.