Vanliga förlossningsskador

Vanliga förlossningsskador

Förlossningskador – vanligare än du tror

En förlossning är en fantastisk och kraftfull upplevelse som för de allra flesta resulterar i stor glädje och kärlek. Eftersom det är en så stor och påfrestande process för kroppen så är det dock väldigt vanligt att man drabbas av förlossningsskador av olika slag. Man kan drabbas av förlossningsskador på muskler, nerver och bindväv i bäckenbotten och dessa skador kan leda till en rad olika problem och svårigheter för livskvaliteten.

På Plume gör vi allt vi kan för att bidra med produkter som underlättar mammans vardag efter en förlossning men just förlossningsskador är något som går utanför vår expertis. Det vi däremot kan göra är att sprida information om förlossningsskador, vad det är och hur man kan drabbas – och erbjuda produkter som kan avlasta vid smärta, efter eventuella operationer och liknande. Bland annat har vi en mjuk sittkudde som är designad just för att du ska undvika tryck på underliv, bäcken och svanskota och en smidig intimdusch för att du ska slippa torka dig med papper när du har ont.

Vad är en förlossningsskada?

En förlossningsskada är en skada på muskler, nerver eller bindväv i bäckenbotten som uppstår under förlossningen. Skadorna kan variera i grader och omfattning och vara allt från små bristningar i slemhinnan till större skador som involverar muskler och ändtarmsmuskulaturen.

3 vanliga förlossningsskador och hur de behandlas

Bristningar efter förlossning

Bristningar i bäckenbottenmuskulaturen är den vanligaste typen av förlossningsskada. Bristningarna kan variera från små och ytliga till stora som sträcker sig till ändtarmsmuskulaturen. De flesta får någon form av sår i underlivet när de fött barn och bristningen sys alltid ihop direkt efter förlossningen. En tid efter kan det göra ont och kännas svullet. Om dina bristningar inte blir bättre efter en tid utan rent av sämre, såren blir röda och varar, du får feber och känner dig sjuk eller bristningarna är så pass omfattande att de påverkar din vardag så ska du kontakta din barnmorskemottagning och be om en grundlig undersökning.

Behandling bristningar i underlivet efter förlossning

De flesta som drabbas av bristningar i underlivet behöver inte söka någon extra hjälp men det finns saker du kan göra själv för att underlätta din läkning. Om det inte läker av sig själv så kan man även operera bristningar.

  • Vila mycket
  • Undvik tunga lyft och ansträngande aktiviteter
  • Använd mjuka och bekväma kläder
  • Ät fiberrik mat och drick mycket vatten för att undvika förstoppning
  • Lufta underlivet så mycket du kan
  • Undvik att torka dig med papper efter toalettbesök, använd hellre en intimdusch
  • Vid stora bristningar kan operation vara aktuellt

Nervskador efter förlossning

Nervskador och nervsmärta kan uppstå efter förlossning. Det kan leda till smärta i underliv, rygg eller bäcken, känselbortfall och domningar och nedsatt sexuell funktion, t.ex. bristande lubrikation eller svårigheter att få orgasm.

Behandla nervskador efter förlossning

  • Sjukgymnastik kan hjälpa dig att stärka bäckenbottenmuskulaturen och förbättra känseln i underlivet
  • Ibland använder man TENS för att lindra smärta
  • Läkemedel som ordineras av läkare
  • Botox kan injiceras i musklerna i bäckenbotten för att lindra smärta och muskelspasmer
  • Operation kan vara aktuellt i vissa fall för att reparera skadade nerver

Saker du kan göra själv:

  • Var snäll mot dig själv och ge dig tid att läka
  • Prata med din partner om hur du mår och känner
  • Använd en mjuk sittkudde om det gör ont att sitta ned på hårda underlag på grund av nervskada eller nervsmärta

Framfall efter förlossning

Framfall av livmoder, urinblåsa eller tarm kan förekomma efter en förlossning. Det innebär att ett eller flera organ i bäckenet sjunker ner och trycker mot slidväggen. Framfall beror på en försvagning av muskler och bindväv i bäckenbotten och är en väldigt jobbig komplikation att drabbas av. Symtom på framfall kan vara att du har en tyngdkänsla i underlivet som inte går över, ett slags knip i underlivet, svullnad i slidan, problem med att tömma urinblåsa eller tarm, inkontinensbesvär och smärta vid samlag.

Behandling av framfall efter förlossning

Behandlingen du får beror på symtomens svårighetsgrad och vilken typ av framfall du har. Behandlingen kan inkludera:

  • Knipövvningar för att träna upp muskulaturen och lindra besvär
  • Pessar som kan sättas in för att stödja organen i bäckenet
  • En så kallad stolpe, som är en silikonring, kan sättas in i slidan för att lyfta upp och stödja livmodern
  • I vissa fall kan det vara aktuellt att operera för att reparera bäckenbottenmuskulaturen och lyfta upp organen i bäckenet

Inkontinensbesvär efter förlossning

Inkontinensbesvär för urin eller avföring är en vanlig komplikation när man fött barn och det kan drabba kvinnor i alla åldrar. Det innebär att man läcker urin eller avföring, allt från små droppar upp till större mängder, att man inte kan hålla tätt när man t.ex. skrattar, hostar eller hoppar eller att man behöver gå på toaletten väldigt ofta. Inkontinensbesvär är psykisk påfrestande och kan ha stor påverkan på livskvaliteten. Det är dock, som nämnt, väldigt vanligt och ingenting att skämmas över och det finns hjälp att få.

Behandling av inkontinensbesvär efter förlossning

Hur man behandlar inkontinens efter förlossning beror på vilken typ av inkontinens det är och vilken svårighetsgrad man drabbats av.

  • Knipövningar för att stärka bäckenbottenmuskulaturen kan hjälpa till att lindra besvär
  • Biofeedback är en teknik som används för att se hur bäckenbottenmuskulaturen arbetar och därmed lära sig hur man kan aktivera de drabbade musklerna på rätt sätt
  • TENS kan användas för att stimulera bäckenbottenmuskulaturen och förbättra kontrollen över urinblåsa/tarm
  • Det finns läkemedel som kan ordineras för att t.ex. minska urinproduktion
  • Operation kan vara ett alternativ när ingenting annat hjälper

Hur vet jag om jag fått en förlossningsskada?

Det är inte alltid lätt att veta om man drabbats av en förlossningsskada eller om det är en problematik som kommer gå över av sig själv. Vissa besvär, som smärta och inkontinens, kan också vara väldigt diffusa och ha helt andra orsaker. Om du har besvär som du tror kan vara en förlossningsskada och som påverkar din vardag så pass mycket att det är ett problem så är det viktigt att du kontaktar din läkare eller barnmorska för undersökning.

Ta hand om dig efter en förlossningsskada

Oavsett vilken typ av förlossningsskada du drabbats av så det är viktigt att veta att: DU ÄR INTE ENSAM. Förlossningsskador är vanligare än man tror och många lever med förlossningsskador av olika grader. Våra bästa tips till dig som drabbats av en förlossningsskada är:

  1. Sök information och stöd. Prata med din läkare, barnmorska eller annan vårdpersonal. Kontakta patientföreningar och prata med andra i samma situation. Sök information online, läs böcker och försök få tips och information av andra som går igenom samma sak.
  2. Var snäll mot dig själv. Att drabbas av en förlossningsskada är ingens fel och det finns absolut ingenting du hade kunnat göra för att förhindra det. Låt din läkning ta tid och tillåt dig att känna allt du känner.
  3. Träna i den mån du kan och som sjukvården rekommenderar. Försök komma igång med dina knipövningar så fort som möjligt (om inte sjukvården säger annat – lyssna alltid på din läkare).
  4. Ta hjälp av en kurator eller terapeut. Om du känner att du behöver hjälp med att hantera den psykiska påverkan som din förlossningsskada ger så finns det professionell hjälp att få.
  5. Använd mjuka och bekväma kläder. Använd hjälpmedel som en mjuk sittkudde eller en intimdusch. Ät fiberrik kost och drick mycket vatten för att undvika förstoppning och var rädd om dig själv.