Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Att undersöka brösten själv är oerhört viktigt för att tidigt kunna upptäcka förändringar som i värsta fall kan vara allvarliga. En tidig upptäckt av bröstcancer ökar chanserna för framgångsrik behandling och genom att göra regelbundna kontroller kan du också känna dig både tryggare och mer medveten om din kropps och eventuella avvikelser.

Undersöka brösten när man är gravid

Ska man undersöka sina bröst när man är gravid? Svaret är JA. Du bör kolla dina bröst regelbundet och även när du är gravid eller ammar. Genom att göra detta med jämna mellanrum, både som gravid och icke gravid, så lär du dig hur dina bröst brukar se ut och kännas. Du bör dock ha i åtanke att brösten under amning, graviditet och menstruation kan vara mer förändrade än vanligt och att det kan vara svårare att upptäcka förändringar.

Hur undersöker man sina bröst?

När du ska undersöka brösten så kan du dela upp undersökningen i 4 steg.

 1. TITTA
  Lyft armarna över huvudet och titta på dina bröst. Hur är formen? Har formen förändrats? Finns det några förändringar på hud och bröstvårtor? Ser brösten annorlunda ut mot hur de brukar?
 2. KÄNN
  Lägg ena handen bakom huvudet och den andra på motsatt bröst. Känn igenom ett bröst i taget med raka fingrar, lätta tryck och små cirkelrörelser. Börja vid bröstvårtan och fortsätt tills båda brösten + armhålan är genomsökta.
 3. LIGG NED OCH KÄNN
  Lägg dig ned med ena handen bakom huvudet och den andra på motsatt bröst. Gör samma undersökning som i steg 2 och känn noggrant igenom bröst och armhåla efter förhårdnader eller förändringar.
 4. UNDERSÖK BRÖSTVÅRTAN
  Slutligen, kontrollera bröstvårtan på båda bröst. Känn efter förändringar och kontrollera om den läcker (om du ammar kan brösten läcka bröstmjölk och det i sig är inget konstigt. Håll då istället utkik efter om mjölken/vätskan har förändrats i konsistent, färg eller lukt) eller gör ont. Om dina bröstvårtor i vanliga fall inte är indragna men plötsligt har blivit det så kan även detta vara ett tecken på att något inte är som det ska.

TIPS!
Det kan vara lättare att känna ojämnheter i brösten när de är intvålade. Känn igenom brösten i duschen istället!

Hur ofta ska man undersöka sina bröst?

Experter och läkare rekommenderar att kvinnor i alla åldrar undersöker sina bröst minst en gång i månaden. Eftersom brösten som vi redan nämnt förändras under graviditet, amning och menstruation så är det en fördel att undersöka dem några dagar efter menstruationens slut. Även män bör undersöka sina bröst på samma sätt åtminstone en gång i månaden.

Förändringar i brösten – vilka ska man hålla koll på?

Var uppmärksam på förändringar som:

💖 Knöl i bröstet

💖 Knöl i armhålan

💖 Förstorat och hårt bröst

💖 Rodnad i huden och ”apelsinhud” på bröstet

💖 Indragningar i huden på bröstet eller bröstvårtan

💖 Blod eller vätska från bröstvårtan.

Vad ska man göra om man upptäcker förändringar i sina bröst?

Om du upptäcker förändringar i dina bröst ska du alltid kontakta sjukvården, oavsett om det ”bara är en liten knöl”. Ju tidigare knölar och bröstcancer upptäcks desto mer ökar chanserna för en framgångsrik behandling.

Kom ihåg: De flesta knölar är INTE cancer och smärta och ömhet i brösten är INTE vanliga symtom på bröstcancer utan har oftast en helt naturlig hormonell orsak. Är du orolig ska du dock ändå aldrig tveka på att uppsöka en läkare för en professionell undersökning och vid behov fler tester som mammografi, ultraljud eller biopsi.

Kan jag göra mammografi när jag är gravid eller ammar?

Don´t worry! Du kan göra mammografi både när du är gravid och när du ammar. Stråldosan från mammografin är helt ofarlig för fostret och påverkar inte heller bröstmjölken. Om du ammar är det bästa om du försöker mjölka ur brösten före undersökningen så man får en bättre bild.