Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Sex under graviditet kan vara en utmaning för många par då graviditeten är en tid av förändringar både fysiskt och emotionellt. En del känner en väldigt låg sexlust under graviditeten medan andra känner en hög sexlust som gravid. Oavsett vilket så är det bra att veta att det absolut INTE är farligt att ha sex som gravid och att det INTE medför någon risk för barnet i magen. Är du gravid och har lust – ha sex! Är du gravid och har nedsatt lust? Då är det helt okej det med!

Sex som gravid

Det är som sagt inga problem att ha sex under graviditeten, om inte din barnmorska har gett dig andra direktiv att följa. Det finns dock saker som kan vara bra att känna till:

Du kan få blödningar

Under graviditeten är livmodertappen mer känslig än vanligt och har lättare för att blöda. En lättare blödning under graviditeten är oftast ofarlig men om du blöder, oavsett om det är efter sex eller vid andra tillfällen, så är det ändå bra att kolla upp det hos barnmorskan innan du har sex igen.

Orgasmer kan ge sammandragningar

Vid orgasm som gravid kan det uppstå sammandragningar i livmodermuskulaturen. Om du har en okomplicerad graviditet så är sammandragningarna oftast helt ofarliga och brukar släppa efter ett tag. Ämnena som finns i sädesvätskan från penis kan också orsaka sammandragningar men även dessa går över av sig själv.

Kroppen förändras

Slemhinnorna blir mer blodfyllda under graviditeten, framförallt under den andra trimestern, vilket kan innebära att det är lättare att få orgasm eller att det känns mer intensivt. Många kvinnor får även ökad lubrikation på grund av förändringarna i kroppen och brösten kan bli både större och känsligare. En del gravida upplever detta som något bra medan andra inte känner igen sig och mest känner sig stora, obekväma och otympliga. Det är högst individuellt vad man tycker om sex under graviditet men ledorden bör vara: Om det känns bra så är det bra. Känns det inte bra så ska du inte göra det.

Vanliga frågor om sex under graviditet

Kan sex under graviditet vara farligt för fostret?

Svar: Nej, om inte barnmorskan gett andra direktiv så är det inte farligt för fostret att du har sex under din graviditet. Barnet ligger väl skyddat i fostervattnet innanför den starka livmodermuskulaturen och kommer inte att ta skada av varken penetration eller att du får orgasm.

Förstår barnet i magen att vi har sex?

Svar: Du behöver inte vara orolig för att barnet ska uppfatta något av vad som händer, även om det kan kännas så. Barnet i magen känner ingen skillnad på om det skumpar för att du åker bil, springer till bussen eller har sex.

Kan sex sätta igång förlossningen?

Svar: Det finns teorier om att sex i slutet av graviditeten kan hjälpa till att få igång förlossningsvärkarna – men det finns ingenting som är vetenskapligt bevisat kring att det är så.

Kan man ha sex när man är gravid?

Svar: Ja, så länge man har lust och barnmorskan inte gett andra direktiv så är det fritt fram att ha sex under hela graviditeten.

Kan man få missfall av att ha sex under graviditeten?

Svar: Nej, missfall beror inte på att man har haft sex under graviditeten.

Ha sex under graviditeten

Det som är absolut viktigast att tänka på när det gäller sex under graviditet är att det måste kännas bra. Om det känns bra och lustfyllt för alla inblandade så är det bara att fortsätta ha sex som gravid. Om någonting gör ont eller känns obehagligt så ska du inte tvinga dig själv till att ha sex under graviditeten.

Graviditeten är en känslostark tid för alla involverade, både den som är gravid och partnern. Försök att ha en öppen kommunikation kring vad som känns bra och hur ni vill ha det. Framförallt längre fram i graviditeten när magen börjat ta plats och det är ett måste att börja experimentera lite för att lyckas få till det rent fysiskt!