Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 1-3 arbetsdagar *

Första tiden efter ett kejsarsnitt är ärret ofta upphöjt och mörkt men över tid så blir det mindre och mindre framträdande. Det som dock kan hända är att man får som små sammanväxningar mellan de olika lagren som man gått igenom för att plocka ut bebis, vilket ju kanske inte så konstigt när man tänker efter!

Vilket då leder oss in på dagens ämne, nämligen ÄRRMOBILISERING då det är något som kan hjälpa till vid sammanväxningar 🙌🏼

Vad är ärrmobilisering?

Efter en operation eller kejsarsnitt så kommer ärret så småningom att läka. När kroppen läker snittet bildas ny vävnad och den nya vävnaden är ärrvävnad som ersätter den vävnad som fanns innan operationen. Ärrvävnaden som syns utanpå är bara en liten del av ärret eftersom kejsarsnittet går så djupt in i kroppen.

När ärret läker så kan det forsätta kännas hårt och upphöjt eftersom vävnaden inte är lika elastisk som den vanliga vävnaden. Generellt brukar vi säga att det inte är någon brådska de första 12 veckorna eftersom ärret fortsätter förändras under lång tid. Om du efter 12 veckor fortfarande har besvär med stramande eller stretande från ärret så kan det vara värt att testa ärrmobilisering!

Nedan har vi lagt in en film från fantastiska fysioterapeuten Johanna Edström (Instagram: fysio_johanna) där hon visar hur kan arbeta med ärrmobilisering efter kejsarsnitt. Viktigt: Ärrmobilisering ska inte göra ont men det är okej att det stramar lite. Börja småskaligt och öka gradvis över tid!