Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Sex efter förlossning och sex efter graviditet kan kännas lite läskigt. Kroppen och hormonerna har förändrats och livet ser väldigt annorlunda ut än för bara några månader sedan. Det är viktigt att komma ihåg att det tar tid för kroppen att återhämta sig efter både graviditet och förlossning så du ska absolut inte känna att du behöver skynda med sex efter förlossningen. Alla återhämtar sig olika snabbt och lusten kan lätt hamna i skymundan ett ganska bra tag – och det är okej. Ta det i din egen takt och känn ingen press över att ha sex efter graviditeten.

Sex efter graviditeten

När kan man börja ha sex efter förlossningen? Det finns inget entydigt svar på denna fråga. Det är väldigt individuellt men när man inte längre känner någon smärta i mellangården eller slidan kan man prova att ha samlag för att se hur det känns. Det finns en del saker som kan vara bra att ha koll på när det är dags att ha sex för första gången efter förlossning och graviditet:

 1. Det kan göra ont
  För de flesta kvinnor är det första samlaget efter förlossningen smärtsamt. Det kan bero på att man har sex för tidigt, att man är för torr eller att man ännu inte läkt färdigt i underlivet. Det är vanligt att det känns lite obehagligt i underlivet cirka 6-8 veckor efter förlossningen. Upplever du obehag eller smärta så är det bättre att du väntar ett tag till så du verkligen hinner återhämta dig. För att hjälpa kroppen kan man massera underlivet lite varje dag med en olja, till exempel Plume gravidolja, för att mjuka upp slidöppningen.
 2. Använd glidmedel
  Om du ammar kan slemhinnorna i slidan bli både tunna och sköra. Det gör att du kan känna dig torr och extra känslig i underlivet vilket i sin tur påverkar sexlusten och hur det känns under samlag. Det är rekommenderat för mammor som ammar att använda glidmedel och östrogen som appliceras lokalt när man vill börja ha sex efter förlossningen. Östrogenet förstärker torra och tunna slemhinnor.
 3. Kroppen har förändrats
  Kroppen genomgår stora förändringar under både graviditet och förlossning. Hormonproduktionen under amningen kan påverka den sexuella lusten och eventuella skador i underliv och mellangård tar tid att läka. Om du fött barn med kejsarsnitt så har du ett sår i nedre delen av magen som också behöver tid att läka och som i början kan kännas obehagligt eller ömt. Det tar även cirka 8–12 veckor efter förlossningen innan slidans och klitoris sexualreaktioner, blodfullhet och fuktighet återställs och innan orgasmens intensitet är som den brukade.
 4. Det är vanligt att vara i otakt med sin partner gällande sexlust efter förlossning
  För den som har fött barn så spelar de många fysiska delarna in gällande sexlust efter graviditet och förlossning. För den som inte fött barn så finns inte dessa aspekter på samma sätt. Dock påverkas även föräldern som inte fött barn av livet med ett nytt barn. Din partner kan också känna att det är lite skrämmande att ha sex efter förlossningen, till exempel för rädsla för att det ska göra ont för dig. Ibland är det också så att sexlusten tar längre tid att komma tillbaka än för den som inte fött barn. Det är viktigt att du och din partner har en bra kommunikation och även att ni kommer ihåg att intimitet är mer än bara sex!
 5. Träna musklerna i bäckenbotten
  Regelbunden träning av bäckenbottenmuskulaturen är viktigt både för att förebygga inkontinens och framfall och för att stärka bäckenbotten efter en förlossning och graviditet. Genom att träna dessa muskler får du dessutom lättare att känna din kropp och dess sexualreaktioner vilket kan göra att det känns bättre när det väl är dags för sex efter förlossning och graviditet.

Vanliga frågor om sex efter förlossning och sex efter graviditet

När kan man ha sex efter förlossningen?

Svar: Det finns ingen gräns för när det är okej att ha sex igen efter en förlossning. Det handlar mer om att ha sex när man vill ha det och när det känns skönt. Rent medicinskt så kan du ha sex direkt efter att du fött barn men under tiden du har avslag bör du använda kondom då det finns en ökad infektionsrisk.

Hur är det att ha sex när man fött barn?

Svar: Väldigt många upplever smärta vid sitt första samlag efter förlossningen oavsett om man fött vaginalt eller med kejsarsnitt. Det kan bero på många orsaker men bland annat så kan det vara för att man inte tar sig tid att bli ordentligt upphetsad, att man har sex innan kroppen har läkt färdigt eller att man har torra slemhinnor/skador i underliv och rektum. Om du har ont vid samlag efter förlossning kan du prata med din barnmorska eller söka vård hos en gynekolog eller bäckenbottenspecialist.

När kan man bli gravid efter en förlossning?

Svar: Det är individuellt hur lång tid det tar för ägglossningen att komma igång efter en graviditet. Om du ammar kan det dröja ett tag innan mensen kommer men det är viktigt att tänka på att amning inte är något säkert preventivmedel, även om det minskar sannolikheten för en ny graviditet. Tänk också på att ägglossningen kan börja innan mensen har kommit igång igen och du bör därför alltid använda preventivmedel om du inte önskar en ny graviditet.

Sex efter graviditet

Så, vi kan konstatera att sex efter graviditet och förlossning är något som är högst individuellt. Medicinskt sett så kan du ha sex när som efter att du fött barn men det finns så många fler faktorer som spelar in. En del vill ha sex tidigt inpå att de fött barn medan andra vill vänta längre. Vilket du än väljer så är det okej. Det absolut viktigaste är att du inte känner någon press över att ha sex efter graviditeten utan låter det hända i takt med att lusten kommer tillbaka. Istället för sex kan ni prova andra intima övningar och träna på att visa er ömhet och närhet på andra sätt. Det är din kropp och dina villkor som avgör, ta hand om dig!