Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Gravid i juletid? Grattis! Oavsett vilken trimester du är i så kommer julen med både utmaningar och glädje. Julafton närmar sig med stora steg men pyntet har inte kommit upp ännu. Du har inte hunnit baka och julstädningen ligger efter, när ska du ens orka ta tag i den? När du tänker efter har du inte ens planerat klart kring julklappar eller var årets firande ska äga rum.

Men vet du vad? Det gör inget! Tro det eller ej men julen kommer kunna firas och passera utan att du sliter ut dig totalt. Har du en partner? Skicka hen att handla julmat och julklappar. Eller beställ helt enkelt över nätet och få det hemlevererat direkt!

10 tips på hur du klarar julen utan stress 

  1. Skriv en lista över allt som behövs göras. Det ger dig en bra översyn och du kan även se om där finns något du kan gallra bort i år. 
  2. Prata med din familj eller partner och visa listan. Vem kan göra vad? Ett bra sätt för att få en stressfri jul är att dela upp sysslorna.
  3. Hinner du så beställ allt du behöver över nätet. Då slipper du stressen i affären och de långa köerna. Det är inte kul att julhandla i vanliga fall men att göra det när du är gravid kan kännas ännu jobbigare.
  4. Överväg att ha firandet hemma hos någon annan i år. 
  5. Ha ett knytbord där ni alla tar mer olika delar av julbordet. Det är även ett bra sätt för att spara in lite på ekonomin!
  6. Allt behöver inte vara hembakat. Välj en eller två kakor att pyssla med. Har du barn sedan tidigare? Att baka lite pepparkakor eller rischoklad tillsammans är både roligt och ganska enkelt!
  7. Storstädning som gravid? Nä. Fokusera på de ytor där folk vistas och lås de andra dörrarna.
  8. Pynta efter ork. Att ställa fram lite tomtar eller hänga upp någon stjärna i fönstret räcker långt. 
  9. Njut av att du är gravid och låt din partner/vänner/familj hjälpa till.
  10. Kom ihåg att allt du gör är good enough. Det måste inte vara perfekt, det blir helt garanterat en väldigt mysig jul ändå!

Kom ihåg att du bakar en ny liten familjemedlem

Julen är en tid för familj och vänner och kanske framförallt för barnen. Det är även en tid där alla ska ha ro till att backa undan och njuta av firandet, även du. Din plats behöver inte vara på något särskilt ställe, varken i år eller andra år, och det är helt okej att allt inte blir precis så som “det brukar vara”. Sätt dig i soffan och mys med släktingen som du inte träffar så ofta. Känn känslan av att du i detta nu bakar en ny liten människa som ska ta del av julfirande och traditioner. Försök tänka ur barnens perspektiv, vad kommer de att minnas från julen? Är det den lugna och mysiga pysseldagen, dagen ute i snön som avslutas med varm choklad – eller är det när den stressade mamman står och putsar fönster? 

Njut av att du är gravid under julen

Under julen är det viktigaste att man får vara tillsammans utan press. Väntar du ditt första barn kommer inget bli som vanligt igen på ett tag ändå. Glaskulorna kommer behöva bytas ut mot plast några år. Porslinstomtarna kommer behöva flyttas upp några hyllplan och så småningom så kommer kanske en liten nisse att flytta in. Passa på att försöka njuta av att vara gravid under julen, och tänk att nästa år har du ditt lilla knyte med dig på utsidan!

Så, släpp nu alla måsten för ett tag. Sätt på en kopp varm choklad och kryp under en varm filt. Klicka hem en fin mammaklänning du kan ha till jul och njut av att känna din bebis ta form inuti dig. Julen är mer än bara måsten, den handlar om att vara tillsammans och må bra ihop. En ljuspunkt i den annars så mörka delen av året.