Ta hand om din mun och tänder under graviditeten

Ta hand om din mun och tänder under graviditeten

Det här blogginlägget skrivs i obetalt samarbete mellan Etinour, experter på munhälsa och munvårdsprodukter, och vi Plume, ett företag som tillverkar produkter för blivande och nyblivna mammor.

Att ta hand om din mun och dina tänder när du är gravid är viktigt både för dig och ditt barn, men det är något som lätt kan hamna i skymundan under en hektisk graviditet. Hormonförändringar och förändrade livsstilsvanor under graviditeten kan påverka din munhälsa, och göra dig mer mottaglig för problem som tandköttsinflammation (gingivit). Om bakterier får spridas kan infektioner genom tandkött och tänder nå hela kroppen – och till och med ditt barn. Så vad händer med din munhälsa under graviditeten och vad bör du tänka på?

Graviditetsgingivit – Vad du behöver veta

När du är gravid förändras dina hormoner, vilket påverkar hur kroppen reagerar på bakterier och plack i munnen. Detta kan leda till graviditetsgingivit, en form av tandköttsinflammation som är vanlig under graviditeten. Tandköttet blir ofta svullet, rött och kan blöda lätt, särskilt när du borstar tänderna.

Trots obehaget är det viktigt att fortsätta borsta tänderna regelbundet med en mjuk tandborste och rengöra mellan tänderna med tandtråd. Eltandborstar har ofta hårdare borststrån, så försök hitta en tandborste med mjuka strån, exempelvis Essential Toothbrush från Etinour som är speciellt framtagen för kvinnors mindre och känsligare munnar.

Obehandlad gingivit kan leda till allvarligare problem som parodontit, en inflammation som kan spridas till käken och i vissa fall även påverka ditt barn. Forskning visar till och med att tandköttsproblem under graviditeten kan kopplas till för tidig födsel och låg födelsevikt.

Hur påverkas ditt barn?

Din munhälsa har större påverkan på ditt barns hälsa än du kanske tror. Bakterier från en infekterad mun kan spridas genom blodomloppet till livmodern och påverka fostret. Detta kan bidra till komplikationer som för tidig födsel eller låg födelsevikt. Genom att ta hand om ditt tandkött och dina tänder minskar du risken för att bakterier sprider sig till ditt barn.

Att besöka tandläkaren tidigt under graviditeten, eller helst innan du blir gravid, är ett bra sätt att förebygga problem och säkerställa att din munhälsa är i toppform under denna viktiga tid.

Muntorrhet under graviditeten

Många gravida upplever muntorrhet och torra läppar, särskilt på natten. Detta kan bero på hormonförändringar som påverkar salivproduktionen. Muntorrhet ökar risken för gingivit och karies, samt kan påverka din sömnkvalitet. Det kan även vara ett tecken på vätskebrist, som är vanligt under graviditeten, så se till att dricka mycket vatten.

Ett hack är att använda en bröstvårtskräm, t.ex.vår nya bröstvårtskräm på läpparna för att förhindra torrhet. Dessa krämer är skonsamma och extra återfuktande, och du kan använda den efter din bebis är här.

Illamående, kräkningar och ändrade matvanor

Graviditetsillamående och kräkningar är vanligt, och tyvärr påverkar det också din munhälsa. Magsyran som kommer upp vid kräkningar kan skada tandemaljen och leda till ilningar och hål. Ett bra sätt att skydda dina tänder är att skölja munnen med vatten direkt efter att du kräkts, men undvik att borsta tänderna på en gång – vänta minst 20 minuter för att undvika att emaljen skadas ytterligare. Om du vill fräscha upp andedräkten kan du ta lite tandkräm i munnen, utan att borsta, och spotta sedan ut.

Dessutom kan ändrade matvanor, som ett ökat sug efter sötsaker eller småätande, också påverka tänderna. Försök att välja sockerfria alternativ och skölj munnen med vatten efter att du ätit något syrligt eller sött.

Ingredienser att undvika i dina munvårdsprodukter

För att förebygga och hantera symtom på tandköttsproblem är det viktigt att välja skonsamma och remineraliserande (stärkande) munvårdsprodukter. Många vanliga ingredienser kan orsaka irritation och förvärra tandköttsinflammation, så det är viktigt att undvika dem under graviditeten.

Här är några ingredienser som ofta orsakar känslighet och irritation i tänder och tandkött:

· Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Ett skummedel som ofta finns i tandkrämer och som kan irritera tandköttet.

· Färgämnen (både naturliga och syntetiska): Dessa kan orsaka allergiska reaktioner och irritera känsliga slemhinnor.

· Grova slipmedel (t.ex. svart kol): Dessa kan vara för hårda och skada emaljen samt irritera tandköttet.

· Väteperoxidbaserade blekningsprodukter: Blekningsprodukter som innehåller väteperoxid kan orsaka tandkänslighet och skada tandköttet.

· Starka smakämnen och doftämnen (naturliga och syntetiska): Dessa kan trigga känslighet och irritation.

· Hormonstörande ämnen: t.ex. triklosan och vissa konserveringsämnen

Genom att välja skonsamma och stärkande produkter, såsom Etinours tandkräm utan SLS och andra irriterande ämnen, och med stärkande ämnen som hydroxiapatit, skapar du bra förutsättningar för att ha en hälsosam graviditet.

Vad du kan göra – tips för en hälsosam mun under graviditeten:

  • 2 x 2 x 2-regeln: borsta tänderna två gånger om dagen, med två centimeter tandkräm i minst två minuter.
  • Använd tandtråd eller mellanrumsborstar för att komma åt mellan tänderna där bakterier lätt samlas.
  • Undvik småätande och försök att äta regelbundna måltider med låg sockerhalt.
  • Skölj munnen med vatten efter att du kräkts eller ätit något syrligt.
  • Vänta med att borsta tänderna efter att du kräkts, för att undvika att skada den försvagade emaljen.
  • Besök tandläkaren och tandhygienisten regelbundet för att säkerställa att dina tänder och tandkött mår bra. Boka en tid så tidigt som möjligt under graviditeten för att förebygga eventuella problem.

Att ta hand om din munhälsa under graviditeten är viktigt både för dig och ditt barns hälsa. Genom att ha en noggrann och regelbunden munvårdsrutin, använda rätt produkter och besöka tandläkaren kan du minska risken för komplikationer och säkerställa att både du och ditt barn mår bra. Vi hoppas att du har en fantastisk graviditet! ❤️