Spricka under förlossningen

Spricka under förlossningen

Att spricka under förlossningen är vanligare än man tror. Har du nyligen fött barn? Vad härligt! Vi hoppas såklart att allt gick så smidigt som möjligt för både dig och din bebis, men vi vet också att det inte alltid är så. En del kan spricka under förlossningen vilket gör att återhämtningen blir lite extra viktig.

Vad betyder det att spricka under förlossningen?

Att spricka under förlossningen låter väldigt brutalt. Det som händer rent fysiskt när någon ”spricker” är att själva utgångshålet där bebisen kommer ut töjs så pass mycket att muskler och vävnad runt omkring går sönder. Kort förklarat så är det att hud och muskler från underlivet bak mot mellangården eller snett ut spricker/går sönder.

Varför spricker man när man föder barn?

Det är inte så att alla spricker under förlossningen. Enligt statistik från Socialstyrelsen får cirka 80% av alla förstföderskor någon form av bristning när de föder barn. Det vanligaste är ytliga bristningar i huden och det läker oftast väl efter ett tag. Större bristningar som ger skador på yttre och ibland inre ändtarmsmuskeln drabbar cirka 3 procent.

Detta ökar risken att spricka under förlossningen:

1. Förstföderskor har en större risk att spricka under förlossningen.

2. Om kvinnan har vestibulit/samlagssmärta.

3. Om barnet har en hög födelsevikt, 4000 gram och uppåt.

4. Om barnet har ett stort huvudomfång.

5. Förlossning som avslutas med tång eller sugklocka.

6. Förlossningar där yttre press, Kristellers manöver, används.

7. Om utdrivningsskedet är över 60 minuter.

Hur lång tid tar det att läka?

Hur lång tid det tar för kroppen att läka efter att man spruckit under förlossningen beror på vilken typ av spricka/bristning det handlar om. Bristningarna börjar läka direkt efter förlossningen och det brukar gradvis kännas bättre för varje dag som går. Ytliga bristningar kan läka relativt fort, ofta på ett par veckor. Bristningar eller sprickor som sitter i muskler och vävnader kan ta flera månader att läka. Kroppen läker och återhämtar sig från förlossningen i upp till ett år.

Vad kan jag göra själv vid spricka under förlossningen?

Det finns bra tips och tricks på hur du tar hand om dig och din kropp efter förlossningen. Oavsett om du har spruckit eller inte så finns det en del man kan göra själv för att minska smärtan. Vi samarbetar med kvinnohälsofysioterapeuten Johanna Edström och hon har gett oss sina bästa tips på hur du återhämtar dig efter en förlossning. Läs inlägget här: Tips till dig som spruckit under förlossningen.

Kan man förebygga att spricka under förlossningen?

Ett sätt som sägs hjälpa för att förebygga att spricka vid förlossningen är att massera och därmed mjuka upp mellangården. Detta kallas perineum-massage och är en mycket gammal metod som länge använts. Att utföra perineum-massage från vecka 34 gör att huden kring slida och mellangård blir mer smidig och elastisk. Det ger också kvinnan en mental förberedelse inför förlossningen. Använd en bra gravidolja för massage av mellangården, till exempel vår egen Plume ekologisk gravidolja.

Källa: 1177