Myter om amning

Myter om amning

Myter om amning finns det gott om!

Har du också suttit där som nybliven mamma, totalt förvirrad och nedstämd över alla olika påståenden och åsikter om amning? När man fött barn verkar det som att alla plötsligt vet vad som skulle vara bäst för både dig som mamma och för ditt barn. Vet du vad, det stämmer inte.

Du känner dig själv och ditt barn bäst. Du behöver inte heller känna skam och skuldkänslor om du inte kan eller inte vill amma ditt barn.

Det finns många som hävdar saker och har åsikter gällande just amning så vi vill i detta inlägg slå hål på 5 myter om amning!

 

5 myter om amning

  1. ”Alla kan amma”
    – Nej, det är faktiskt inte alla som kan amma sitt barn. Det finns flera anledningar till att man inte kan amma ett nyfött barn. Det kan vara så att barnet är fött för tidigt och därför inte har utvecklat sugreflexen tillräckligt eller att barnet är sjukt och därför inte kan ta till sig bröstet. Det kan också vara för att mamman av medicinska eller psykologiska skäl inte kan amma. Hon kan till exempel ha jobbiga erfarenheter från tidigare försök eller besvär som såriga bröstvårtor, bröstböld, svampinfektion eller liknande. Härmed slår vi alltså hål på myten om att alla kan amma.
  2. ”Det är så mysigt att amma”
    – Vad härligt att du känner så! Många nyblivna mammor känner att amningen är en mysig stund där man delar närhet och kroppskontakt med sin bebis, men långt ifrån alla. Många upplever amningen som kämpig, svår och kravfylld. Det kan göra ont eller bli en stress över att det inte fungerar som ”det ska”. En del tycker helt enkelt att amning är mysigt och andra tycker inte det. Punkt.
  3. ”Du har för lite mjölk om barnet vill amma ofta”
    – Det kan vara så, men det behöver inte vara så. Amning är primärt för att ge barnet näring men det är även ett enkelt sätt för barnet att få vara nära sin mamma så om barnet vill amma väldigt ofta kan det vara för att bebisen vill vara nära dig. När din bebis vill amma är det inte alltid ett tecken på att barnet är hungrigt. Ibland kan det helt enkelt bara betyda att bebisen vill ha tröst eller gos.
  4. ”Pappan ska flaskmata bebisen så barnet knyter an till honom”
    – Det finns ingen forskning som säger att pappan måste flaskmata sin bebis för att få den att knyta an. För att en bebis ska känna sig trygg behöver den få närhet, kärlek och sina basala behov uppfyllda. Så fort barnet är fött så gör det allt för att trigga igång ett omsorgssystem hos sina anhöriga för att säkerställa att någon tar hand om det. Varken kön eller släktskap spelar någon roll utan anknytningsrelationen växer fram till den som reagerar på signalerna. Vill ni däremot flaskmata så är det självklart inget fel i det. Investera i en bra bröstpump som inte gör ont eller låter för mycket så kan pappan få full kontroll och du kan ta en välbehövlig och välförtjänt paus.
  5. ”Ersättning på kvällen gör att bebisen sover längre”
    – Standarden är att det inte är ”normalt” att en bebis sover en hel natt. Fram till två-tre års ålder så vaknar de flesta barn flera gånger på natten. Ofta vill de amma, oavsett om de fått ersättning på kvällen eller inte.

Okej, när vi ändå är igång med de här myterna så tar vi även med en av de absolut vanligaste:

”Bröstmjölk är bättre än ersättning”
– Visst är det så att bröstmjölk är naturligt producerad för barnet och utvecklad genom evolutionen för att innehålla allt som din bebis behöver. Förr i tiden var det möjligen så att mjölkersättning inte innehöll allt som behövdes men idag, i vår del av världen, så är det både så pass vanligt och välutvecklat att mjölkersättning är lika näringsrik som bröstmjölk (Källa: Kry).