Gravid och allergisk mot pollen

Gravid och allergisk mot pollen

För dig som är gravid och allergisk mot pollen kan det både bli bättre och sämre under graviditeten. Eftersom immunsystemet förändras så kan en del uppleva att allergin blir bättre medan andra känner att graviditeten bara gör det ännu jobbigare. Det är heller inte helt ovanligt att du burit på en allergi redan innan graviditeten som när du nu är gravid bryter ut. Bara för att du är gravid ska du såklart inte behöva gå runt och må dåligt av din pollenallergi, det finns mediciner som är okej när man är gravid och när man ammar!

Pollenmedicin under graviditet och amning

Kan man ta medicin mot pollen under graviditeten eller när man ammar? Det är en fråga som många ställer sig och många väljer att antingen minska på medicinen eller helt sluta använda den. Men, är det så man ska göra? Idag finns det gedigen forskning inom astma- och allergimedicin som visar att medicinerna är säkra att använda både under graviditet och amning. Det är tvärtom viktigt att man inte slutar ta sina mediciner för att barn och mamma ska må så bra möjligt.

Vilken pollenmedicin kan man ta under graviditeten?

Som alltid så är det viktigt att du rådgör med din barnmorska eller läkare för att se till så just de mediciner du tar är säkra att använda men generellt så brukar man kunna använda receptfritt nässpray som innehåller levokabastin. Om det inte hjälper så finns det även receptfritt nässpray med kortison som innehåller budesonid eller mometason som kan vara bra alternativ. Påverkar nässpray bebisen? Nej, kortisonet verkar lokalt och det går inte ut någon större mängd i blodbanan så att använda nässpray under graviditeten påverkar inte fostret i livmodern eller barn som ammas.

Ögondroppar som funkar när du är gravid

Rinnande eller kliande ögon är vanliga besvär när man har pollenallergi. Är du gravid och allergisk mot pollen så går det bra att använda receptfria ögondroppar som innehåller natriumkromoglikat eller levokabastin.

Blir pollenallergi värre när man är gravid?

Flera symtom på pollenallergi liknar symtom som kan uppkomma för att man är gravid. Det är vanligt att man blir täppt i näsan när man är gravid på grund av att slemhinnorna svullnar och man kan också känna sig mer andfådd än tidigare. Huruvida det blir värre eller inte är väldigt individuellt eftersom immunsystemet förändras under graviditeten.

Allergitabletter under graviditet

En del använder sig av allergitabletter för pollenallergi och det går faktiskt utmärkt att fortsätta använda dessa även under graviditeten och amningsperioden, om inte din läkare sagt något annat. Antihistamintabletter som innehåller loratadin, desloratadin eller cetirizin har använts av ett stort antal gravida och ammande kvinnor och inget tyder på att det skulle skada bebisen. I bipacksedlarna står det ofta att de inte rekommenderas under graviditet och amning men enligt information från Läkemedelsverket och Janusinfo så beror detta på att bipacksedlarna inte har uppdaterats ( Källa: https://www.doktorn.com/sjukdomar/pollenallergi-under-graviditet-och-amning/).

Som alltid så rekommenderar vi dock ändå att du rådgör med din barnmorska eller läkare.

Kan man göra allergivaccinering under graviditeten?

Pollenallergi är den vanligaste formen av allergi och en del får hjälp av så kallad allergivaccinering (hyposensibilisering). Vaccineringsprocessen kan ta mellan tre och fem år att fullfölja och det rekommenderas inte att man påbörjar behandlingen under tiden man är gravid eller när man ammar men om du redan har påbörjat din vaccinering innan du blev gravid så kan du högst troligen fortsätta med sprutorna. Rådgör med din läkare eller barnmorska för att få mer information om vad som gäller för just dig och din allergivaccinering.

Vanliga symtom pollenallergi

Kliande, rinnande ögon
Nysningar
Klåda i halsen
Klåda på kroppen

Rinnande näsa
Nästäppa – Nästäppa är ett symtom som är väldigt vanligt att få under graviditeten även om man inte har någon allergi. Om du inte haft allergi tidigare så behöver det alltså inte betyda att du är allergisk för att du nu fått det under graviditeten. Vanligtvis så börjar nästäppa visa sig under andra trimestern och om det beror på graviditetsrinit så försvinner det strax efter att graviditeten slutar.

Om dina symtom är väldigt märkbara och ett problem i din vardag så kan de bero på allergi. Om du är osäker så är det bäst att prata med din läkare som kan hjälpa dig att ta reda på om det är allergi eller ”bara” graviditetssymtom.

5 sätt att hantera pollenallergi under graviditeten

Det finns saker du kan göra för att hantera din pollenallergi som gravid:

  1. Undvik att utsätta dig för pollen. Håll koll på pollenrapporter och försök stanna inomhus när pollenhalterna är höga. Du kan också använda en luftrenare inomhus för att minska exponeringen ännu mer.
  2. Medicin. Prata med din läkare om vilka allergimediciner som är säkra att använda under graviditeten. Det finns flera mediciner mot pollen som går bra att använda när du är gravid och ammar.
  3. Skölj näsan. Använd saltvattenlösning för att skölja näsan och minska irritation. Det är ett säkert och effektivt sätt för att få bort nästäppa under graviditeten.
  4. Öppna täppta näsgångar med ånga. Om du har mycket besvär med nästäppa så kan du också testa att andas in ånga från en varm dusch eller en skål med varmt vatten.
  5. Sov med huvudet högt. Det kan underlätta för andningen och minska nästäppa under natten.