Förlossningsdepression och baby blues

Förlossningsdepression och baby blues

Förlossningsdepression och baby blues är inte det du vill tänka på när du tänker på din graviditet eller den första tiden efter förlossningen. Det är dock något som är vanligare än man tror och framförallt så är det ingenting att skämmas över – det finns hjälp att få.

Vad är baby blues och förlossningsdepression?

Först av allt så behöver vi reda ut skillnaden på förlossningsdepression och baby blues.

Baby blues

Baby blues kallas även för tredagarsgråten och är ett mycket vanligt – och fullt normalt  tillstånd hos mammor som nyss fött barn. Det kallas ibland för tredagarsgråten eftersom det vanligtvis uppstår ungefär tre dagar efter förlossningen. För vissa går det över snabbt, inom bara ett par timmar, och för andra kan det hålla i sig i upp till 2 veckor. Baby blues kan variera i styrka, en del känner sig lätt nedstämda medan andra känner sig väldigt ledsna och oroliga.

Vanliga känslor och tankar vid baby blues är:

  • Oro inför föräldraskapet: Kommer jag verkligen att klara av det här?
  • Rädsla för att göra ditt barn illa på något sätt
  • Tvivel: Vill jag ens ha barn egentligen?
  • Allmän nedstämdhet, ångest och irritation

Varför får man baby blues?

Du har precis kommit hem från BB med ditt lilla knyte och du borde vara gladast i världen, men det är du inte. Du är trött, uppgiven, irriterad och fylld av hormoner från topp till tå. Alla de där hormonerna som din bebis behövde i din mage klingar nu snabbt av efter att bebisen är ute. Din kropp var så inställd på graviditet och förlossning och nu är det ”klart” så kroppen ställer om sig både snabbt och rejält.

Lägg till att du kanske har sovit för lite ett tag, ätit dåligt och precis fått livets viktigaste gåva i dina armar. Klart det kan bli överväldigande och mycket att ta in. Baby blues är inte farligt för vare sig dig eller ditt barn även om det kan vara väldigt jobbigt och svårt.

När går baby blues över?

Baby blues är en lindrigare nedstämdhet som ska gå över inom 2 veckor. Om du fortfarande känner dig låg och har tunga känslor efter 2 veckor kan det handla om en förlossningsdepression och då behöver du sök hjälp hos din BVC, MVC eller vårdcentral. Det viktigaste att veta när det kommer till baby blues är att komma ihåg att det kommer gå över <3

Förlossningsdepression då?

Förlossningsdepression kallas det när nedstämdheten suttit i längre än 2 veckor och när man mår väldigt dåligt. Medan baby blues är en övergående period av nedstämdhet och jobbiga tankar så är förlossningsdepression något som kan sitta i längre, ibland upp till 6 månader efter förlossningen. Viktigt att komma ihåg är också att det finns många faktorer som spelar in när det gäller förlossningsdepression. Både den som fött barnet och den andra föräldern kan alltså drabbas och det är viktigt att söka hjälp så tidigt som möjligt när man upplever att man själv eller den andra föräldern visar symtom på förlossningsdepression.

Har jag förlossningsdepression?

Symtom på att du drabbats av en förlossningsdepression är bland annat:

  • Nedstämdhet och känslor av skuld, hopplöshet och värdelöshet
  • Svårighet att känna glädje, ingenting känns kul eller bra längre
  • Svårigheter att koncentrera dig
  • Svårigheter att ta hand om dig själv eller barnet
  • Att äta och sova för mycket eller för lite
  • Suicidala tankar och självskadebeteende

Varför får man förlossningsdepression?

Precis som när det gäller baby blues så är det många hormoner, känslor och tankar i omlopp när du precis blivit förälder. Det finns dock många faktorer som spelar in och därför kan man inte alltid säga varför vissa drabbas av förlossningsdepression medan andra inte gör det. Om du har haft perioder av nedstämdhet, depression eller ångest tidigare i livet så är det bra att berätta detta för barnmorskan redan innan barnet är fött. Om du tidigare mått väldigt dåligt så har du en något högre risk att drabbas av förlossningsdepression och det är därför klokt att koppla in en samtalskontakt eller annat stöd så du står rustad när bebisen väl är här. Detta gäller för båda föräldrarna, oavsett om det är du som bär på barnet eller inte.

Det här kan du göra själv

Om du drabbas av baby blues eller förlossningsdepression så finns det en del saker du kan göra själv för att må bättre. Om du mår väldigt dåligt eller har tankar på att skada dig själv eller andra så ska du dock inte vänta utan söka hjälp direkt. På dagtid kan du vända dig till BVC och på kvällar och helger ska du kontakta akuten. Har du suicidala tankar så ska du ringa 112.

Försök att ta hand om dig själv så mycket det går:

  • Sov så ofta du kan och vila när du behöver för att hjälpa kroppen att läka.
  • Försök komma ut i den friska luften. Ta med dig någon om du inte vill gå ut själv.
  • Ät mat som du tycker om och försök äta så hälsosamt du kan just nu.
  • Berätta för din partner, en vän eller annan närstående att du mår dåligt och våga be om hjälp om du behöver.
  • Sluta titta på sociala medier och få dåligt samvete över att din första tid inte är sådär perfekt som det ser ut att vara hos alla andra. Ta en paus från sociala medier och fokusera på dig, din bebis och din familj.
  • Våga prata! Berätta för din barnmorska, BVC eller MVC om hur du mår. Det finns ingen skam i att drabbas av varken baby blues eller förlossningsdepression.

Viktiga kontakter om du drabbas av baby blues eller förlossningsdepression

  1. BVC – Barnavårdscentralen
  2. MVC – Mödravårdscentralen
  3. Din vårdcentral
  4. Akuten
  5. 112

Sist men inte minst, ta hand om dig <3