Föda med kejsarsnitt
Att föda med kejsarsnitt kan vara antingen ett eget val eller ett medicinskt behov – oavsett anledning så är förlossningen precis lika viktig och meningsfull som att föda vaginalt ♡
Vad innebär att föda med kejsarsnitt?
Kejsarsnitt, eller kejsarsnittsförlossning, är en operation där barnet tas ut genom ett snitt i mammans mage istället för genom födelsekanalen. Det kan planeras i förväg på grund av medicinska skäl eller beslutas akut om det uppstår komplikationer under en pågående förlossning.
Varför gör man kejsarsnitt?
Det finns många anledningar till att kejsarsnitt kan bli nödvändigt. Ibland kan det vara på grund av barnets position, som när barnet ligger i sätesläge. Andra medicinska skäl kan inkludera flerbörd (tvillingar, trillingar osv.), en tidigare kejsarsnittsförlossning eller vissa medicinska tillstånd hos mamman. Det finns även de som väljer ett planerat kejsarsnitt av personliga skäl.
Hur känns kejsarsnitt?
För många kvinnor kan tanken på ett kejsarsnitt kännas skrämmande, särskilt om det inte var planerat. Det är en operation och med det kommer oro över smärta, ärrbildning och återhämtningen efteråt. Men det finns också en känsla av förväntan och hopp om att snart få hålla sitt barn i sina armar.
När operationen börjar är kvinnan oftast vaken men bedövad från midjan och neråt. Många kvinnor beskriver känslan som ett lätt tryck eller dragande känsla när barnet lyfts ut. Det ögonblick då barnets första skrik hörs är oftast lika emotionellt och mäktigt som vid en vaginal förlossning.
Återhämtning efter kejsarsnitt
Eftersom kejsarsnitt är en operation kräver återhämtningen lite mer tid och omsorg än efter en vaginal förlossning. De första timmarna efter operationen spenderas ofta i en uppvakningsavdelning där personalen övervakar kvinnans tillstånd. Det kan ta några timmar innan bedövningen avtar och kvinnan kan röra sig igen.
Efter ett kejsarsnitt är det vanligt att stanna på BB 2-3 dagar, en del stannar längre. Oavsett om du föder med kejsarsnitt eller vaginalt så kommer du efter förlossningen att få det som kallas avslag. Det påminner om en riklig mens under de första dagarna och sedan avtar det successivt. Innan man lämnar BB brukar man prata igenom kejsarsnittet med en barnmorska eller läkare och gå igenom tankar och funderingar.
Det är viktigt att komma ihåg att varje kvinna är unik och återhämtnings tiden kan variera. Det är också vanligt med smärta i snittet och en känsla av trötthet dagarna efter operationen. Men med rätt smärtlindring och stöd kan återhämtningen bli smidigare. Något som fungerar väldigt bra för att minska smärta i ärr efter kejsarsnitt är att använda en isbinda, till exempel en sådan här: Isbinda Gel Pack.
Hur tar jag hand om mitt ärr efter kejsarsnitt?
Hur tar jag hand om mitt ärr efter kejsarsnitt är en vanlig fråga hos kvinnor som blivit förlösta med kejsarsnitt. Att genomgå kejsarsnitt betyder att du blivit opererad och att man gått igenom flera olika lager av vävnad för att slutligen komma till livmodern där bebisen ligger. Läkaren skär igenom hudlagren, gör ett snitt i livmodern och tar ut barnet och sedan kontrolleras moderkakan innan du sys ihop igen. Eftersom kejsarsnitt är en bukoperation så behövs det en del rehabilitering en tid efteråt.
Så fort kejsarsnittet är gjort så börjar såret att läka och även om det går snabbt i början kan det ta lång tid innan såret är helt läkt. Det kan också göra ont i magen och kring såret men det är ändå viktigt att du rör på dig. Efter cirka två veckor kan du röra dig ungefär som vanligt igen och det går bra att bära barnet men undvik i övrigt tunga lyft de första veckorna. Undvik att bada, duscha hellre, ät fiberrik mat och drick mycket vatten för att undvika förstoppning.
Varje förlossning är värd att fira ♡
Att föda med kejsarsnitt är en annorlunda men lika betydelsefull förlossningsupplevelse. Precis som vid en vaginal förlossning finns det utmaningar, men också stunder av glädje, lättnad och tacksamhet. Oavsett hur en bebis kommer till världen är varje förlossningshistoria unik och värd att firas. Kejsarsnitt är en påminnelse om den styrka, mod och kärlek som mödrar besitter och den teknik och expertis som medicinska team bidrar med för att säkerställa en säker ankomst för varje nyfött barn.