Fakta om amning
Bra att veta om amning
Att amma sitt barn är ett bra sätt att ge sitt barn näring. Mjölken som produceras i mammans bröst innehåller allt som bebisen behöver. För en del kommer amningen igång jättesnabbt och fungerar felfritt medan andra möts av lite större utmaningar. Det kan ta tid att få igång amningen och det är inget som är konstigt. Vill du ha stöd och tips kan du kontakta BVC, en barnmorskemottagning eller en amningsmottagning. Den första veckan går det också bra att prata med BB och få lite extra stöttning i hur du gör för amma.
Hur får man igång amningen?
Hur man får igång amningen är något många nyblivna mödrar funderar över. Att det är svårt att amma är något många upplever och kanske framförallt precis i början när man nyligen fött barn. Det kan vara tufft att få in rätt känsla, rutin och teknik och kännas väldigt jobbigt. Det viktigaste är att du inte skyller på dig själv utan istället tar hjälp om du känner att du inte får det rätt. Du behöver heller inte stressa över att amningen inte funkar, i genomsnitt tar det ungefär en månad innan rutinen har satt sig och mjölkproduktionen är helt etablerad.
Vanliga frågor om amning
Det finns många frågor att ställa kring just amning men vanliga frågor om amning är bland annat om det gör ont, hur ofta man ska amma, vad man ska göra om barnet inte vill ta bröstet och vad som händer om man får mjölkstockning.
-
Gör det ont att amma?
– Om det gör ont vid amning så är det ett tecken på att något inte är riktigt rätt. Det kan vara så att din bebis inte ligger rätt eller att barnet inte suger rätt. Våga be om hjälp av personalen på förlossningen så du slipper att ha ont i onödan. -
Varför får man sår på bröstvårtorna av att amma?
– När barnet ammar mycket så torkar det ut bröstvårtan. Det är inte heller så att barnet har särskilt stor koll på hur hårt det suger eller ”biter” så det blir lätt sår på bröstvårtorna av amning. Oftast så uppstår såren under de första dagarna och kan sen vara svåra att bli av med. Ett tips på hur du gör för att bli av med sår på bröstvårtorna är att använda en bra återfuktande kräm för såriga bröstvårtor som till exempel vår egen bröstvårtskräm. -
Hur ofta ska man amma?
– Det är väldigt olika hur ofta man ska amma sitt barn. Vissa barn är mer pigga än andra och vill gärna amma ofta och länge medan andra är trötta och hellre ammar korta stunder. Det bästa du kan göra är att amma när barnet vill bli ammat och låta det amma så länge det vill. Efter en tid ställer oftast brösten in sig på att producera rätt mängd bröstmjölk. -
Vad är mjölkstockning?
– Symtom på mjölkstockning är bland annat att du känner en liten knöl under huden, att det gör ont vid amning, att det finns sår eller sprickor på bröstvårtan eller att bröstvårtan ser lite klämd eller sned ut efter att du ammat. Du kan ofta göra så att mjölkstockning går över själv men om ingenting hjälper så behöver du söka vård. Bra tips på hur du får mjölkstockningen att lätta är att mjölka ur lite för hand innan du ammar så vårtgården blir mjukare eller att värma brösten med t.ex. en varm dusch.
Hur ammar man?
För att underlätta amningen så bör du sitta eller ligga så bekvämt som möjligt och se till att ha allt du behöver i närheten av dig. Låt det ta tid och fokusera på dig och din bebis. Hud mot hud med bebis är alltid mysigt men det är också ett bra knep för att få barnet att känna sig lugn och bekväm.
Såhär gör du när du ammar:
- Barnet måste ha ett stort tag för att få rätt grepp om bröstvårtan. Toppen på bröstvårtan ska ligga längst bak i den mjuka delen av barnets gom. Om bröstvårtan inte ligger rätt så bildas det lättare skav och sår på bröstvårtan.
- Barnets tunga ska ligga ut över nedre tandraden och ut till underläppen. Det är sedan med hjälp av tungan som barnet pressar ut mjölken ur bröstet.
- När bebisen ammar på rätt sätt så är kinderna runda och barnet jobbar med hela käken. Du kan både se och känna att tinningarna rör sig på bebisen när den äter.
- Ett tips för att få igång barnets sugreflex är att lätt stryka med bröstvårtan över barnets överläpp. Då brukar bebisen gapa och tungan sträcks ut och du kan lättare ge barnet ett stort tag om hela vårtgården.
Hur vet man om man ammar rätt?
Efter att du ammat kan du titta på din bröstvårta. Har den en rund form och ser ungefär likadan ut som vanligt så har barnet haft ett bra tag. Är bröstvårtan sned eller har fått en ojämn form så kan du behöva se över din teknik eller be om extra stöd för amning.
Vad gör man om amningen inte kommer igång?
Det är viktigt att vara medveten om att det kan ta tid för amningen att komma igång. Ha tålamod och försök att inte bli stressad annars kan det påverka så det tar ännu längre tid för mjölkproduktionen att sätta igång. Om det går lång tid mellan amningarna eller det tar tid innan du börjar amma ditt barn så är det viktigt att ändå mjölka ur brösten med jämna mellanrum så inte mjölkproduktionen stannar upp. Ett sätt att mjölka ur brösten är genom att använda en enkel bröstpump eller göra det med handen.
Källor: babyhjalp.se och 1177