Allt du behöver veta om RS-virus hos barn

Allt du behöver veta om RS-virus hos barn

RS-virus hos barn

Vad är RS-virus?

RS står för respiratoriskt syncytialvirus som angriper luftvägarna hos små barn. En RS-infektion brukar börja som en helt vanlig förkylning och nästan alla barn får en infektion av RS-viruset någon gång under sina första två levnadsår. Viruset är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och orsakar oftast lätta till måttliga förkylningssymtom men det kan även orsaka allvarliga lunginfektioner som behöver behandlas på sjukhus. RS-utbrott kan inträffa när som helst under året men är vanligare förekommande under de kalla vintermånaderna.

Symtom för RS-virus hos barn

Eftersom RSV (RS-virus) oftast utspelar sig som en vanlig förkylning så kan det vara svårt att skilja på just det och en allvarligare infektion. Vanliga symtom på RSV är:

  • Huvudvärk
  • Halsont
  • Lätt feber
  • Rinnande näsa eller täppt näsa
  • Slemhosta

Om ditt barn endast har dessa symtom så bör de rimligtvis gå över av sig själv inom några veckor. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på symtomen då de kan förvärras, och speciellt när det gäller spädbarn. Om barn under sex månader drabbas av förkylning med kraftig hosta, får svårt att andas, blir uttorkade eller får nedsatt allmäntillstånd ska man snabbt kontakta närmsta akutmottagning.

Symtom på allvarlig RS-infektion

Om ditt barn har något av följande symtom så är det bäst att kontakta sjukvården för ytterligare bedömning:

  • Kort, ytlig eller snabb andning
  • Svårigheter att andas – bröstmusklerna och huden dras då inåt vid varje andetag
  • Väsande andning
  • Hög feber
  • Minskad aptit
  • Ovanlig trötthet
  • Blåaktig hudton

Om ditt barn uppvisar något av dessa allvarliga symtom eller anses ha hög risk för allvarliga komplikationer bör du ringa 1177 för att få råd. Om barnet är mycket påverkat bör du kontakta en akutmottagning.

Hur smittar RS-virus?

RSV är ett mycket smittsamt virus som smittar främst vid fysisk kontakt med någon som är infekterad. Oftast sprids det genom att man tar i hand, pussas eller kramas. Det kan också spridas via luften genom små vätskedroppar från hosta eller nysningar. För att viruset ska smitta så måste det komma i kontakt med slemhinnorna och det gör det när man till exempel gnuggar sig i ögonen, petar i näsan eller stoppar fingrarna i munnen. Med andra ord sånt som små barn ofta gör.

RS-viruset kan överleva många timmar på exempelvis klädesplagg, leksaker, böcker, bord och dörrar. Det är därför viktigt att tvätta både sig själv och saker som vidrör virussmitta noggrant.

Hur skyddar man sitt barn mot RS-virus?

Bakterier och virus finns överallt och det går därför inte att skydda sig mot RS-virus. I nuläget går det inte att vaccinera sig mot RS-virus men flera stora läkemedelsföretag arbetar på att ta fram vaccin och har kommit långt i utvecklingen. Man kan alltså inte skydda sig men man kan däremot göra sitt bästa för att minska risken för smitta.

10 tips på hur du minskar risken för RS-virus hos barn

  1. Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Använd gärna handsprit.
  2. Var försiktig med fysisk kontakt när du är förkyld för att inte smitta andra.
  3. Försök att undvika att ta med ditt barn till platser där det finns mycket folk. Framförallt under en pågående smittspridning som det är just nu.
  4. Undvik inomhusaktiviteter med många småbarn under infektionssäsong.
  5. Välj gärna aktiviteter där man umgås utomhus.
  6. Lär äldre syskon som går på förskola och skola att tvätta händerna ordentligt.
  7. Dela inte handdukar, muggar och liknande mellan barnen under förkylningstider.
  8. Torka regelbundet av ytor som bord, leksaker, handfat, dörrhandtag och liknande.
  9. Om du har äldre barn på förskola/skola så se till att de tvättar händerna ordentligt och byter kläder så fort de kommer hem.
  10. Försök undvika att de äldre syskonen är nära det yngre barnet.

Hur botar man RS-virus?

Det finns i nuläget inte någon medicin som botar en pågående RS-virusinfektion. Barn som är i riskgruppen kan få en förebyggande behandling i form av immunoprofylax, ett läkemedel som innehåller antikroppar mot RS-virus.

Hur kan jag hjälpa mitt barn vid RS-infektion?

Även om det inte finns någon medicin mot RSV så finns det en del saker du kan göra för att hjälpa ditt barn om det drabbats av RS-virus.

3 tips på vad du kan göra för att hjälpa ditt barn vid RS-infektion

  1. Amma eller ge mjölkersättning lite oftare än vanligt. Det är viktigt att barnet får i sig vätska och näring och det är också vanligt att aptit och ork till att äta minskar. Prova att ge en mindre mängd mat under fler tillfällen.
  2. Näsdroppar med koksaltslösning eller en nässug kan hjälpa till med att lösa upp och få bort slemm vilket gör det lättare för barnet att andas genom näsan.
  3. Svullnaden i näsans slemhinnor kan minska om man håller huvudet högt. Det kan hjälpa att höga huvudändan på sängen lite eller att låta små barn sova i bärsele eller i famnen i upprätt läge.
  4. Andningsgymnastik för små barn är värt ett försök om barnet har drabbats av tjockt och segt slem.Övningarna gör att slemmet kan flyttas så barnet får upp det från luftvägarna.

4 övningar som kan hjälpa ditt barn att få upp slem från luftvägarna

1. Lägg barnet på rygg. För försiktigt armarna upp över huvudet 5 gånger och sedan ut åt sidorna 5 gånger. Se bilder nedan.

2. Lägg barnet på sidan. För försiktigt den övre armen över huvudet 5 gånger. Lägg barnet på andra sidan och gör likadant med andra armen.

3. Håll barnet mot din axel, lägg din hand under rumpan och gunga försiktigt barnet. Om barnet hostar kan du ge barnet hoststöd genom att placera barnets mage mot din bröstkorg.

4. Lägg barnet ner åt sidan med dess bröstkorg in mot dig. Gunga barnet försiktigt. Lägg sedan barnet på andra sidan och upprepa.