Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Att vara gravid kan vara helt fantastiskt. Det kan också vara jättejobbigt, tungt och inte alls kännas som din grej. Oavsett hur du känner så är det helt okej och det viktigaste är att du tar hand om dig så gott du kan. Vi har samlat våra bästa tips och råd på hur du kan ta hand om dig under graviditeten:

Fysisk hälsa under graviditeten

 1. Ät en varierad och hälsosam kost så du och ditt barn får i dig alla de näringsämnen ni behöver.
 2. Fortsätt motionera och rör på dig. Enkla promenader går alldeles utmärkt!
 3. Vila och sov tillräckligt. Din kropp bakar ett barn och förbereder sig för en förlossning, det är inte konstigt om den är lite extra trött just nu.
 4. Gå på regelbundna kontroller på MVC så du följer utvecklingen av både din egen och ditt barns hälsa.
 5. Smörj in dig med en bra gravidolja. Vår lyxiga olja hjälper mot en kliande mage under graviditeten och lämpar sig även bra för massage av mellangården för att minska risken att spricka under förlossning. Läs mer om oljan här: Gravidolja Ekologisk

Ta hand om din mentala hälsa när du är gravid

 1. Prata med din partner, din familj och dina vänner om hur du mår och vad du förväntar dig. Det är viktigt att du vågar vara öppen med dina känslor och tankar och genom att berätta om dina förväntningar framåt hjälper du din omgivning att förstå hur du vill ha det.
 2. Gå med i en mammagrupp eller prata med vänner och familj som fött barn. Det kan kännas skönt att inte vara ensam med sina tankar och att få ventilera och ställa alla de frågor man inte riktigt vet hur man ska ställa.
 3. Unna dig tid för avkoppling och aktiviteter du tycker om. Ja, du är gravid och därmed kanske du inte ska utsätta dig för avancerad extremsport men gör sånt du tycker om och sånt som får dig att må bra under graviditeten. Det främjar både kropp och själ för en hälsosam graviditet.

Förbered dig inför förlossning

 1. Förbered dig inför förlossningen. Läs gärna fler inlägg på vår blogg, sök på internet eller gå till biblioteket. Det finns massor av bra hemsidor, tidningar och böcker som kan ge dig mer information om förlossningen – och såklart, prata med din barnmorska!
 2. Gå på en förlossningskurs för att lära dig mer om vad du kan förvänta dig. Det kan hjälpa mot oro och stressande tankar.
 3. Packa din BB-väska i god tid. Läs HÄR för att få tips på vad du ska ta med dig!
 4. Skriv ett förlossningsbrev som sammanfattar alla dina tankar, funderingar och önskemål kring förlossningen. Vill du veta mer om hur man skriver ett förlossningsbrev kan du läsa HÄR.

Tips på hur du tar hand om dig under graviditeten

 1. Lyssna på din kropp. Om du känner dig trött – vila. Om du känner dig hungrig – ät. Om du känner dig illamående – ät små och lätta måltider.
 2. Drick mycket vatten!
 3. Följ din läkare råd om hur du på bästa sätt tar hand om dig själv under graviditeten.
 4. Använd hjälpmedel när dessa behövs. Under graviditeten är det t.ex. vanligt att man får hemorrojder eller svullet underliv. Köp en bra isbinda som hjälper dig att minska svullnad, t.ex. den här från Plume: Isbinda och värmekudde, Gel Pack
 5. Dokumentera! Glöm inte att ta bilder under din graviditet, för din egen skull och som du sedan kan visa upp för knytet när hen blivit större. Det är alltid kul att kunna titta tillbaka och minnas. Bonustips: Dokumentera din graviditet med gnuggtatueringar som gör bilderna lite extra kul!