Fri frakt över 699 kr. Snabb hemleverans 2-3 arbetsdagar *

Julen närmar sig med stora steg och det har ÄNTLIGEN blivit dags för julbord. Du är gravid och plötsligt blir du väldigt osäker på hur det egentligen är, vad kan du äta och vad du bör du låta bli? Vi vet, för vi har läst i bok efter bok och på sida efter sida att julbordet är lika med ett minfält med livsfarlig mat för din lilla älskling. Och visst består det klassiska julbordet av produkter som inte rekommenderas för kvinnor i välsignat tillstånd. Men det betyder inte att du måste sky julbord för när vi tänker efter finns det gott om saker du kan äta och som till och med kan vara bra för dig.

Kan jag äta sill när jag är gravid?

Det har forskats kring om det verkligen är så att alla produkter man tidigare varnat för faktiskt är så farliga. Resultatet har blivit att konserverad fisk såsom sill är helt okej att äta. Om du inte vill riskera att äta viss typ av fisk som du inte vet ursprunget ifrån men ändå är toksugen på fisk finns alltid sill och Janssons frestelse. Fisk innehåller Omega 3 och är ett superbra fett. När du äter fisk bygger du upp din kropp och ger hälsosam näring åt ditt barn. Dock ska du vara lite restriktiv mot fisk från Östersjön och inlandssjöar som riskerar att vara kontaminerade med farliga utsläpp.

Kan jag äta lax när jag är gravid?

Lax är ett väldigt diskuterat ämne där flera säger olika. Livsmedelsverket säger att du absolut kan äta gravad, varm- och kallrökt lax om du har koll på öppning- och utgångsdatumet. Helst ska förpackningar med lax eller smörgåsmat bara vara öppnade några få dagar trots att bäst före datumet säger annat.

Kan jag äta leverpastej när jag är gravid?

Även fast vi uppmanas att vara lite försiktiga med inälvsmat och rått kött under graviditeten så innehåller faktiskt de flesta leverpastejer inte tillräckligt mycket lever för att det ska utgöra någon fara

Gravid – det här kan du äta på julbordet

  • Köttbullar och prinskorv – Fyllda med proteiner som bygger upp din och barnets kropp.
  • Ägg – Sprängfyllda med protein, D vitamin och D12 vitamin.
  • Revbensspjäl l- Innehåller protein som håller din energi uppe.
  • Potatis – Vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.
  • Olika typer av kål – Innehåller kalcium.
  • Lutfisk – All fisk är en källa för Omega 3, kalcium, selen och järn.
  • Lax: gravad, varmrökt, kallrökt – Innehåller Omega 3, kalcium, selen och järn.

Snapsa med julmust när du är gravid

Så har vi den traditionella snapsen… och även fast den är svår att byta ut till något likvärdigt kan man ju alltid stänka i lite julmust i glaset om man har ett behov av att skåla med. Annars kan du välja att göra värdinnan en tjänst och spara på porslinet. Pastöriserad mjölk är också ett både nyttigt och gott alternativ. Mjölk innehåller nämligen kalcium som stärker ditt och barnets skelett. 

Kan man äta allt godis som gravid?

Efterrätt och godisbord kan du äta fritt av och är inte det ändå det bästa med julmaten? Om inte någon väljer att servera mögelost till efterrätten vill säga för mögelost bör du undvika som gravid. Om du inte vill äta godis brukar det också finnas både nötter, sviskon och färsk frukt vilket är fantastiska källor till vitaminer och nyttiga fetter.

Illamående på julbordet?

Äter ni julgröt i er familj? Inga problem, om du inte har anlag för illamående. Då brukar mjölkprodukter inte vara så roliga. Kan du kanske byta ut din tomtegröt mot havregrynsgröt bara för i år? Havregryn är rika på fibrer och kan även köpas med extra berikning. Mandel i gröten är bara en bonus! Har du anlag för illamående kan du titta dig omkring efter ingefärskarameller. Ingefära tar bort illamående hos många gravida kvinnor. Ett annat tips är att dricka avslagen julmust eller svagdricka!